Православните християни в Истанбул отбелязват великденските празници в домашни условия и без ходене на църква заради локдауна в Турция. От 29 април до 17 май в цялата страна е в сила "пълно затваряне", което включва забрана за излизане от домовете без специално разрешение.

Преди пандемията българските църкви "Свети Стефан" и "Йоан Рилски" в Екзархията, църквите "Свети Георги" и "Константин и Елена" в град Одрин преливаха от цариградски българи и туристи от България, Гърция и балканските страни, дошли специално за великденските празници.

Тази година поради пълния локдаун българските православни църкви в Истанбул останаха празни, без традиционните служби за Първото и Второто възкресение на Исус Христос.

Заради локдауна туристическите агенции анулираха предварително заявените обиколки в парковете на Истанбул с цъфнали лалета, които са любима атракция за туристите. Така тази година Истанбул е необичайно пуст по Великден.

Цариградски българи разказаха, че заради епидемията от Covid-19 тази година отбелязват празника в тесен кръг.  Спазили са обаче традиционните ритуали - молитвата, обикаляли са вкъщи със запалени свещи, сложили са великденска трапеза с боядисани яйца и козунаци, а в полунощ са се поздравили с "Христос Воскресе - Воистину воскресе".

Проследили са по българската телевизия пристигането на Благодатния огън в България, а по мобилните телефони и чрез интернет са се поздравили с деца, внуци и роднини от близо и далеч, пожелавайки си най-вече здраве и по-скорошно отминаване на епидемията, предаде Darik.