"Никога не съм искал да навредя на Даяна и не вярвам, че съм го направил." Това заяви журналистът Мартин Башир, който взе скандално интервю на Лейди Ди през далечната 1995 година. Именно пред него тя призна, че "брака ѝ са трима и е малко пренаселено", а по-късно не отрече, че и тя, и Чарлз поддържат връзки с други хора.

Пред "Съндей таймс" Башир заяви, че "дълбоко съжалява" за синовете на Даяна. Но отрече твърденията на Уилям, че именно интервюто, гледано от 23 милиона души по цял свят, е допринесло за параноята през последните ѝ години. Той бе категоричен, че е чувствал принцесата близка и я е обичал. По думите му, тя дори е посетила съпругата му в деня, в който родила третото му дете. Башир отрече и да има нещо общо с жълтите новини и тайно записаните телефонни обаждания, които изтекоха в медиите през 90-те години.

"Всичко, което направихме в това интервю, отговаряше на условията, поставени от нея - от момента, в който уведомихме двореца, през анонсите и рекламите, до съдържанието му", каза още Башир.

Припомняме, че съвсем наскоро БиБиСи обяви, че ще разследва начина, по който Башир е получил съгласието на Даяна за интервюто. Това стана след твърденията, че той е ползвал фалшиви документи, за да спечели доверието на Ърл - братът на принцесата, който я е запознал с журналиста. Твърденията са, че той му е представил фалшиви банкови извлечения, за да внуши на Даяна, че на близките ѝ се плаща, за да я следят. 

"Това беше грешка. Но не мисля, че са повлияли на избора на Даяна", заяви Башир. 

Раследването на медията се забави заради състоянието на Башир, който е с четворен байпас, а състоянието му се влоши, след като наскоро прекара Ковид-инфекция.