Хиляди камиони и граждани се отправят към Отава, за да се включат в протеста, озаглавен „Конвой на свободата“, насочен срещу задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които преминават границата със САЩ. Конвоят е дълъг над 100 километра, съобщава BG Voice. 

„Има хора, които искрено вярват, че правителството превишава правомощията си“, каза Кърт Филипс, основател на  Anti-Rasist Canada.

Организаторите на конвоя настояват, че спазват законите и възнамеряват да проведат мирен митинг в Отава този уикенд.

Мнозина обаче очакват, че конвоят може да се превърне в канадския еквивалент на щурма на Капитолия на 6 януари 2021г.

Български шофьори, живеещи в Канада, също ще се включат в протеста. Те се организират в социалните мрежи. На 29 януари, в допълнение към конвоя, протести ще има в Торонто и други големи градове в Канада. Българи съобщават  че в конвоя вече се движат близо 80 000 камиона и бройката им непрекъснато се увеличава. 

А междувременно GoFundMe замрази достъпа до повече от 4,7 милиона долара, събрани от конвоя, който сега върви през цялата страна към Отава в знак на протест срещу ваксинацията.

Искаме събраните средства да се изразходят прозрачно, затова ще се свържем с организатора, за да проверим тази информация“, каза говорител на компанията.

Към вторник следобед 61 100 души са дарили пари, според страницата на GoFundMe на „Конвой на свободата“.

През последните две седмици хилядни протести срещу задължителната ваксинация имаше в Париж, Амстердам, Брюксел и Германия.