Израел обяви извънредно положение в град Лод. Причината е размириците в арабските райони на фона на разрастващия се конфликт между израелските сили и палестинските бойци. Очаква се извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, посветена на сблъсъците в района през последните дни. Посланикът за Близкия изток заяви, че ситуацията може да ескалира.

Над 1000 ракети са изстреляни от палестинските бойци от понеделник вечерта към израелската територия, а в отговор Израел извърши въздушни удари срещу Газа. Палестинците твърдят, че са атакували град Тел Авив, след като при израелски въздушен удар е бил унищожен многоетажен блок с офиси в ивицата Газа.

Друг израелски удар е довел до срутването на още една сграда. Убити са над 40 души, сред които и деца. Боевете започнаха след седмица на засилване на напрежението, породено от сблъсъците между израелската полиция и палестинските протестиращи в район на Йерусалим, който е свещен както за мюсюлманите, така и за евреите.

В основата на конфликта е възможността семейства в квартал на Йерусалим да бъдат изгонени от домовете си в резултат на продължаващо дълго време дело за земя в района.