Пътнически самолет със 170 души на борда бе прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск. Пътниците са от 12 държави. Един от тях - 26-годишният беларуски опозиционен активист Роман Протасевич, бе арестуван на летището.

Боингът на компанията "Ryanair" е изпълнявал полет от Атина за Вилнюс, съобщава Ройтерс.

Беларуската държавна информационна агенция "Белта" съобщи за сигнал, че на борда му е имало взривно устройство и че самолетът е бил отклонен от курса си по лично разпореждане на президента Александър Лукашенко.

Литва реагира остро на случилото се и подкани беларуските власти незабавно да освободят Протасевич.

Литовският президент Гитанас Науседа поиска от НАТО и Европейския съюз "да реагират незабавно на заплахата за международните полети от страна на беларуския режим", допълва Франс прес.

Първи се отзова министър-председателят на Полша. Матеуш Моравецки заклейми действията на беларуските власти като "държавен тероризъм" и поиска от Европейския съвет да обсъди още утре нови санкции срещу Беларус.

Германия поиска незабавно обяснение от Минск.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди беларуските власти, че ги държи отговорни за безопасността на пътниците и самолета. Борел подчерта, че на всички пътници трябва да бъде позволено да отлетят незабавно за Вилнюс.