Хиляди тирове и автомобили блокираха канадската столица Отава през уикенда. Протестиращите срещу задължителната Covid ваксинация и ограниченията за неваксинираните шофьори на камиони, преминаващи границата между САЩ и Канада, спряха движението в Отава.

Хиляди демонстранти се присъединиха към протестния "Конвой на свободата" в канадската столица. Демонстрантите обещаха да продължат протестите си, докато задължителната ваксинация не бъде премахната.

Протестите започнаха в събота и трябваше да бъдат мирни, за да изразят недоволството на шофьорите на камиони, които се противопоставят на изискванията за задължителни ваксини, но спечелиха последователи, призоваващи за отпадане и на други правила за ограничаване на Covid-19. Задължителната ваксинация влезе в сила в Канада на 15 януари и изисква шофьорите на камиони, които влизат в страната, да бъдат напълно ваксинирани или да си направят тестове и да бъдат карантинирани.

Повечето протестиращи са паркирали камионите си до парламента и отказват да помръднат, докато исканията им не бъдат чути. 

Министърът на отбраната на Канада Анита Ананд определи действията на някои протестиращи като "повече от осъдителни", а началникът на Генералния щаб на страната генерал Уейн Ейър също отправи нападки срещу някои от демонстрантите, като каза, че е бил "отвратен" от кадрите на жена, която танцува гола върху паметника на Незнайния воин.

Полицията съобщава, че разследва твърдения за незаконни действия на някои демонстранти. Според публикация на полицията на Отава в „Туитър“ в момента се водят "няколко" разследвания за "оскверняване" на редица паметници в столицата, както и за "заплашително (незаконно) поведение към полицаи (градски служители) и други лица и повреждане на обществен транспорт".

Шофьори на камиони блокираха улиците около сградата на канадския парламент, а кметът на Отава Джим Уотсън заяви, че някои от протестиращите са тормозили персонала на кухня за бедни с искане за безплатна храна, след като ресторантите са ги отхвърлили заради отказа им да спазват изискванията да слагат маски на закрито.

Премиерът Джъстин Трюдо напусна дома си в Отава поради съображения за сигурност.

По време на интервю по-рано тази седмица Трюдо нарече протестиращите "малко маргинално малцинство".