Всички пътници, пристигащи в Германия по въздух, трябва трябва да представят негативен PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пристигането. Ограничението влиза в села от днес. Антигенните тестове за директно доказване на заразяване със SARS-CoV-2 могат да бъдат признати от отделните провинции, само в случай, че отговарят на критериите на СЗО, съобщават от Външно министерство. 

Правилото не важи за транзитните пътници, които спазват съответните мерки за защита, както и за екипажите на самолетите.

От днес ограничения за пътуване въвежда и Полша. 

Пътуващите от страни от Шенгенското пространство подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен до 48 часа преди влизането в Полша.
Отпада прилаганото до този момент изключение за освобождаване от карантина, ако пътуването се извършва с личен транспорт. Освен това, всички пътуващи от страни извън Шенген  ще бъдат поставяни под карантина при влизане в страната, като наличието на отрицателен резултат от тест за коронавирус вече няма да бъде основание за освобождаване.

И двете категории пътници могат да бъдат освободени от карантина при представянето на отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен след влизане в Полша.

Властите предупреждават, че новите изисквания ще удължат процедурата за проверка по граничните пунктове на страната и призовават гражданите да проявяват разбиране и търпение.