Няколко европейски държави, сред които Германия, Франция и Италия, подновяват ваксинацията с препарата на Оксфорд. Както вече съобщихме, вчера Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че ваксината е безопасна, а ползите от нея са повече от рисковете. Дотук се стигна след няколко смъртни случая на хора, които са били имунизирани. Липсват обаче доказателства, че смъртта е настъпила в следствие на имунизацията. Ще се проведе допълнително разследване, за да се изяснят всички обстоятелства, стана ясно по време на брифинг вчера.

Германският здравен министър Дженс Спан обаче предупреди, че няма достатъчно налично количество от препарата в Европа, за да се предотврати нова вълна на коронавируса. През последните няколко седмици случаите в Германия се увеличават, а последните данни показват 17 482 нови положителни проби за 24 часа.

"Това може да забави рестарта на затворените бизнеси. Вместо да предприемем следващи стъпки, може да се наложи да направим крачка назад", заяви министърът, цитиран от ВВС.

От института "Робърт Кох" също предупреждават за огромен ръст. И апелират хората да не предприемат пътувания за Великден, за да не се стига до нивата на заболеваемост след коледните празници.