Два месеца след кризата в Суецкия катал, контейнеровозът Евър Гивън остава закотвен в района на Големите езера. Той е задържан, тъй като службата, управляваща канала, е подала иск за обезщетение срещу собствениците му. Казусът бе отнесен до египетския съд. По-рано днес обаче магистратите обявиха, че случаят не е от тяхната компетентност и следва да бъде отнесен до друг съд. Изслушванията трябва да започнат следващата събота. 

Контейнеровозът под знамето на Панама пое отново по вода на 29 март, шест дни след като заседна по време на пясъчна буря и блокира канала, един от най-натоварените маршрути за корабоплаване в света.

Адвокатите на собствениците на плавателния съд заявиха пред апелативния съд, че службата за управление на съоръжението е допуснала грешка, когато е пуснала "Евър Гивън" по водния път на 23 март въпреки лошите метеорологични условия. Египетските власти неведнъж отрекоха да са виновни за инцидента. Адвокатите оспориха иска за обезщетение, внесен от тях, определяйки го като "преувеличен". Египетските медии оценяват щетите на около 916 милиона долара.

Танкерът се отклони от курса през март, когато екипажът загуби видимост, докато плаваше през канала по маршрут за Ротердам. Инцидентът предизвика огромно задръстване, припомня ДПА.