Срещи на висши представители на кралското семейство са свикани в Лондон след интервюто, което принц Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха пред Опра Уинфри. От Бъкингамския дворец обаче едва ли ще бързат да излязат с коментар относно твърденията на херцогинята на Съсекс, смята кореспондендът на БиБиСи Даниела Релф. 

Припомняме, че двойката говори открито за расистки прояви, психологическото си здраве, борбата с таблоидите и отношението на други кралски особи за тях. Меган, която първият цветнокож член на фамилията, заяви, че е анонимен представител на семейството е повдигнал пред Хари въпроса за цвета на кожата на бъдещето му дете, когато самата тя все още е била бременна с Арчи. 

По-късно самият приц уточни, че коментарът не е дошъл от кралицата, нито от съпргуга ѝ. Той допълни, че никога няма да сподели подробности за този разговор. Самата Меган подчерта, че трябва да бъде поставена граница между "институцията" и семейството, тъй като самата Елизабет винаги се е държала чудесно с нея. 

Междувременно говорителят на американския президент Джо Байдън заяви, че уважава смелостта на всекиго, който е проявил куража да повдигне темата за психологическото здраве.

Прес аташето на Белия дом Джен Псаки описа кралската двойка като "граждани, които споделят своята история и своите битки". 

Във Великобритания обаче коментарите са далеч по-обрани. Обществото се е разделило на две - едни подкрепят Хари и Меган, а други ги отхвърлят като кралски особи и смятат, че двамата уронват престижа на кралското семейство, смятат анализаторите на Острова. 

Лейбъристкият лидер в Обединеното кралство Сър Кир Стармър коментира, че твърденията на Маркъл трябва да бъдат взети "много сериозно". 

Министър-председателят Борис Джонсън отказа коментар, изтъквайки, че винаги е таял "огромно уважение към кралицата и обединяващата роля, която има тя". И допълни, че когато се стигне до проблеми в кралското семейство, правилното нещо за един премиер е да не коментира.