Глобалните цени на продуктите са се повишили с повече от 3% от юли, достигайки нива, невиждани от 2011 г. насам. Индексът на цените на храните е предназначен да улови комбинирания резултат от промените в редица хранителни стоки, включително растителни масла, зърнени храни, месо и захар. Това показва анализ на Световния икономически форум, информираха от Bloomberg TV Bulgariа

Въз основа на реалните цени в момента е по-трудно да се купуват храни на международния пазар, отколкото почти през всяка друга година, откакто започват да се водят протоколи на ООН през 1961 г.

Глобалните цени на храните се повишиха с близо 33% през септември 2021 г. в сравнение със същия период на предходната година. Това са данните според месечния индекс за цените на храните на  Агенцията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), който също установи, че глобалните цени са се повишили с повече от 3% от юли тази година, достигайки нива, които не са виждани от 2011 г. 

Индексът за цените на храните отчита комбинирания резултат от промените в редица хранителни стоки и да ги сравнява от месец на месец. Той преобразува действителните цени в индекс, спрямо средните нива на цените между 2002 и 2004 г. Това е стандартният начин за проследяване на цените на храните - номиналните цени, както са известни, което означава, че не са коригирани спрямо инфлацията.

Докато номиналните цени ни показват паричните разходи за закупуване на храна на пазара, цените, коригирани спрямо инфлацията (това, което икономистите наричат ​​„реални“ цени), са много по-подходящи за продоволствената сигурност. Тя показва колко лесно хората имат достъп до подходящо хранене. Цените на всички стоки и услуги са склонни да се покачват по-бързо от средните доходи (макар и не винаги). Инфлацията означава, че не само купувачите трябва да плащат повече за единица храна (поради нейното номинално увеличение на цените), но те имат пропорционално по-малко пари, които да изразходват за нея, предвид паралелното увеличение на цените на всичко останало, с изключение на техните заплати и други доходи.

Още през август анализ на Индекса на цените на храните, коригиран от ФАО, и установи, че реалните глобални цени на храните всъщност са по-високи от тези през 2011 г., когато бунтове против високите цени на храната допринесоха за свалянето на правителствата в Либия и Египет.

Въз основа на реалните цени понастоящем е по-трудно да се купуват храни на международния пазар, отколкото почти през всяка друга година, откакто се води на отчет на ООН започва през 1961 г. Единствените изключения са 1974 и 1975 г. Тези пикове на цените на храните настъпват след скока на цените на петрола през 1973 г. , което предизвика бърза инфлация в много части на световната икономика, включително производството и дистрибуцията на храни.