Износът на британски стоки за Европейския съюз е спаднал с повече от две пети през януари, след като преходният период за Брекзит окончателно приключа. 

Нови данни от Службата за национална статистика в Обединеното кралство показват, че общият износ от страната е спаднал с 5,6 милиарда британски лири - 19,3%. Това се дължи на спад от 5,6 милиарда британски лири или 40,7% от износа на стоки за съюза. 

Вносът също е спаднал с 21,6%, докато вносът от ЕС е спаднал с 28%, показват данните. Спадът на вноса и износа е най-големият от началото на записите през 1997 г.,  тъй като увеличението на износа извън блока от 1,7% не успя да компенсира спада. 

„Въпреки че промените в събирането на данни ограничават историческите сравнения, значителният спад в износа на Обединеното кралство на стоки за ЕС, особено в сравнение с търговията извън ЕС, дава зловеща индикация за щети, нанесени на търговията с ЕС след Брекзит ”, казва британският търговски ръководител на икономиката SurenThiru. 

 Практическите трудности, с които се сблъскват предприятията на място, далеч надхвърлят проблемите с продължаване на прекъсването на търговските потоци между Обединеното кралство. Търговията вероятно ще забави икономическия растеж на Обединеното кралство през първото тримесечие на 2021 г., споделят оттам.  

Краят на преходния период съвпадна със свръхразпространението на нов щам Covid-19 във Великобритания, което кара шофьорите на камиони да полагат тестове за преминаване на границата при Ламанша. В началото на месеца беше наложен и национален локдаун. 

Оттогава други мерки показват, че нивата на търговия отчасти са се възстановили. 

Говорител на правителството каза: „Уникалната комбинация от фактори, включително складирането на запаси миналата година, Covid-19 и бизнесът, който се приспособява към новите ни търговски отношения, направи неизбежно износът за ЕС да бъде по-нисък този януари от миналия. Тези данни не отразяват общите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит и благодарение на упоритата работа на превозвачи и търговци, общият обем на товари между Обединеното кралство и ЕС се е върнал към нормалните си нива от началото на февруари. ” 

YaelSelfin, главен икономист в KPMG UK, смята, че последните данни показват по-силни търговски потоци с ЕС от февруари. Очаква се производството постепенно да се възстанови, въпреки че дългосрочното въздействие върху доставките ще зависи от това колко “привлекателна” остава Великобритания за ЕС, пише Evening Standart.