Биткойнът днес за пръв път превиши за кратко историческия символичен праг от 60 000 долара, съобщи специализираният портал КойнМаркетКап (CoinMarketCap), цитиран от Франс прес.

Курсът на най-известната криптовалута достигна 60 012 долара в 13.49 часа българско време, преди да спадне леко под 60 000 долара.

Тя печели от оптимизма на финансовите пазари, след като американският президент Джо Байдън успя да узакони пакета от стимули за 1,9 трилиона долара.

“Устойчивостта на биткойн се доказва като легендарна”, заяви Антони Тренчев, управляващ партньор и съосновател на Nexo в Лондон. “Всяка корекция е възможност за рестартиране на движенията нагоре”, отбелязва той.

Цената на биткойн се повишава с около 1000% от миналата година на фона на сигналите за нарастващ институционален интерес, заедно с подкрепата от спекулативното търсене.

Поддръжниците на валутата посочват, че тя е удачен избор за съхранение на стойност и я сравняват със златото, което е избор при хеджиране срещу инфлацията или отслабване на долара. Междувременно скептици отбелязват, че ралито създава огромен балон, подкрепен от стимулите, който ще се спука, подобно на ситуацията от 2017-2018 г.