70 000 теста са направени в Белгия от началото на епидемията до днес. За последните 24 часа има 1260 положителни теста  до момента има общо 19 691 потвърдени случая в Белгия.  Според ексепртите тамо обаче тази цифра не показва по никакъв начин развитието на епидемията. Прогресът на тези цифри по -скоро е свързан с това  колко теста са направени изобщо. И тъй като се тестват повече хора, се очаква тази цифра да нараства все по-бързо.
 
От вчера 375 пациенти са оздравели и напуснали болниците това (общо до сега 2 495).  Общо в момента има 5 678 хоспитализирани пациенти от които 1 261 в интензивни грижи (40 нови от вчера). 985 от тях са на на изкуствено дишане (69 нови от вчера). Има и 140 починали което довежда тоталния брой починали от коронавирус в Белгия до 1 447, разказва българката Ана Шишкова, която живее в белгия. 
 
Щабът следи тази криза по броя на болните влезли в болница. Това според тях е и най-добрия индикатор на разпространението на болестта. По този индикатор виждат, че броят на хоспитализираните пациенти се е стабилизирал между 500 и 600 на ден. Това е добра новина. Това е висока цифра и натиска върху болниците остава също висок.
 
Този индикатор обаче реагира със закъснение, така че в момента виждаме ефекта от мерките от преди поне две седмици. Броят на починалите също е индикатор за тежестта на епидемията, но този индикатор работи с още по-голямо закъснение, така че в следващите дни въпреки стабилизацията на основният индикатор, за съжаление ще се наблюдават все още доста смъртни случаи. Смъртността или по скоро свръхсмъртността свързана с тази болест ще може да се оцени само след кризата, след като се сравни с тенденциите наблюдавани в няколкото предходни години. Това обяснение беше дадено за да можем да разберем по-добре как щаба следи и оценява ситуацията.
 
Според експертите е очевидно, че сме успели да забавим разпространението на болестта. Също така е ясно че почти всички са поели своята гражданска отговорност и са следвали коректно съветите. Но напомнят, че трябва да бъдем реалисти. Ситуацията в болниците е тежка, въпреки че все още е под контрол. Благодариха на всички ни за това ,че следваме по възможно най-добрия начин мерките. Това усилие трябва да продължи и в следващите дни. Вчера бе публикувано министерското решение за продължаване на карантината до 19 април с евентуална опция за продължение до 3-ти май. Това решение също разяснява и правилата за приложението на някои от мерките за сигурност. Например магазините за хранителни стоки могат да работят само през нормалните си работни часове в нормалните си работни дни. В предишно министерско решение е била спомената възможността магазините за хранителни стоки да работят от 7:00 до 22:00. С това решение тази възможност е премахната. За нощните магазини обаче е пояснено че трябва да затварят в 22:00, разказва Шишкова. 
 
Сватби могат да се правят, но на тях могат да присъстват само младоженците, свидетелите и официалните или религиозни лица ,извършващи церемонията. На погребенията могат да присъстват до 15 души, спазвайки предписаната дистанция между присъстващите. Магазините на телеком операторите могат също да работят, но да приемат по един човек и с предварителна уговорка. Това се прави за да позволи на гражданите да извършват необходими ремонти и евентуални смени на телефони и таблети и да могат да се свързват с близките си.
 
Разходките навън и спортуването (колоезденето) остават позволени. Това може да се прави заедно със други членове на семейството или с един приятел/приятелка. Разбира се, спазвайки дистанция от 1.5м.
 
Пътуванията извън страната както и влизането в страната без основателна причина остават забранени.