Оцелява след двете световни войни. Величествено се издига и след сериозни поражения по време на Великата френска революция в края на 18 век - частично разрушена и плячкосана от безбожните якобинци, а след това е оставена на волята на съдбата от уморената от войните на Наполеон нация. Снощи един пожар я сломи. Но "Нотр дам" в Париж ще се издигне отново.

"Да гледаш как "Нотр дам" в Париж гори е все едно да гледаш как гори Александрийската библиотека".

Изминалата нощ беше тежка не само за Париж, не само за Франция, но и за целия свят, защото едно световно културно наследство рухна пред очите на всички, които ценят архитектурата и изкуството.

Първият камък на катедралата е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17 и 18 в. Има две кули с камбани, построени през 13 век.

Катедралата има 10 камбани. Най-голямата е наречена Еманюел. Тя тежи 13 тона и е поставена в южната кула през 1685 г. Всяка една от камбаните в катедралата носи името на светец и са реплика на оригиналните камбани, претопени по време на Френската революция, за да се направят оръжия.

През 1991 г. катедралата е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Кулата "Стрела" е една от най-известните световни забележителности. Датира от 12 век и в хода на световната история е претърпяла много поражения. Била е унищожена по време на Френската революция и реставрирана отново през 60-те години на 19 в. Кулата се срути по време на пожара през изминалата вечер.

Въпросът пред Франция, а и пред целия свят в момента е: Кога и как ще бъде възстановена катедралата и ще бъде ли спасено всичко онова, което крият стените и, а "Нотр дам" е дом на артефакти с огромно историческо значение.

Екстериорът е напълно унищожен, погълнат от опустошителните пламъци, бушували с часове. 850-годишна сграда, която пази в себе си хилядолетна история.

Ректорът на "Нотр дам" Патрих Шове обяви, че част от най-важните артефакти са били спасени. Сред тях е короната, изработена от тръните, пронизвали главата на Исус Христос, когато е бил разпнат на кръста. Кметът на Париж сподели в Twitter, че пожарникари и полицаи са направили жива верига около венеца, за да го спасят.

Спасена е и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13 в. Луи IX.

Не е ясно дали останалите съкровища на "Нотр дам" са оцелели обаче. В катедралата се намират още част от кръста, на който е разпнат Божият син, както и един от пироните, пронизъл дланта на Христос. Той е бил донесен от император Шорл след един от кръстоносните походи през 799 г. В катедралата има и част от дървото от самия кръст.

Органът в катедралата се смята за един от най-известните в света. Поставен е през 13 век и има 5 клавиатури и 8000 тръби. Инструментът също оцелява след разрушенията по време на Революцията. Днес съдбата му още не е ясна.

Витражите в "Нотр дам" също са изключително ценни. Най-известните за катедралата са трите огромни витражни прозорци с форма на рози - типични за катедралите от готическия период. На витражите са изобразени сцени от Стария и Новия завет, истории от животите на 12-те апостола и сцени от възкръсването на Христос. В катедралата има и стъклопис, посветен на Светата Дева.

"Северната роза" е била спасена. Съдбата на другите два витражни прозореца с розите също не е ясна.

Разрушената от пожара кула "Стрела" на "Нотр Дам", съдържа реликви на светците-закрилници на Париж: Св. Дени и св. Женевиев. Поставени са в най-високата кула през 1935 г., за да закрилят сградата.

"Нотр Дам" съхранява и важна колекция от статуи, включително огромни каменни фигури на крале от Стария завет, поставени над входа. Наричат ги Галерията на кралете. В нея има 28 статуи на крале от Юдея и Израел.

Една от най-известните статуи в катедралата е тази на Дева Мария. Тя е с височина почти два метра и е най-известната от всички 37 статуи, изобразяващи дeвата и младенеца. Създадена е в средата на 14 в. и е била поставена в катедралата през 1818 г.

Чиста доза късмет спасява голяма част от статуите, намиращи се под покрива на "Нотр дам". По-рано 16 от тях са били премахнати от покрива на катедралата, за да бъдат реставрирани. Статуите са поставени през 1661 г. и са дело на френския скулптор Филип Бюистер.

Възстановяването на щетите ще отнеме години. Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания.

Семейство Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки Kering, съобщи през нощта, че дарява 100 милиона евро.

Френската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и семейство Арно обявиха днес, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам".

Валери Пекрес, която ръководи френския столичен регион Ил дьо Франс, информира, че той отпуска 10 милиона евро като спешна помощ за възстановяване на катедралата.

Европейската комисия също обяви, че ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите.