Испания обяви поредния мрачен рекорд в броя на хората, убити от коронавируса. Последният дневен бюлетин, публикуван във вторник, обяви 849 смъртни случая в предходните 24 часа - общо 8 189 смъртни случая.  

Потвърждавайки най-лошия ден до момента от началото на епидемията, властите заявиха, че броят на новите инфекции е нараснал с над 9 000 за ден. Увеличението е с 3000 повече от предния ден.  Общия брой потвърдени случаи достига до над 94 000, увеличение над 8 000 за 24 часа.  

Това е сериозен удар в страна, чиито здравни услуги бяха затрупани от пандемията в много области. Испания е в третата седмица на национално блокиране, а през уикенда бяха обявени още ограничения за движение.

Испания изпревари Китай, регистрирайки над 85 000 случая в понеделник. Това е втората най-засегната държава след Италия. 

Окуражаващи новини от Италия

В понеделник властите в Италия обявиха ежедневна смъртност от 812 смъртни случая за 24 часа, което доведе до общо 11 500 жертви.  Но след близо три седмици на блокиране има някои окуражаващи признаци, че мерките могат да работят в страната.  

Увеличението на новите положителни случаи никога не е било по-ниско, с увеличение с 4%, наполовина толкова, колкото преди четири дни (8,3%) и четири пъти по-малко, отколкото преди две седмици. За първи път от началото на пандемията в Италия броят на хората, които в момента са положителни в Ломбардия, най-засегнатият регион, е намалял (25 006 срещу 25 392 в неделя).  Освен това броят на хората, считани за излекувани в цялата страна (1590), никога не е бил толкова голям в ежедневен доклад.  

"Можем да се надяваме, че ще достигнем върха за седем или 10 дни, тогав очакваме  спад в заразяването", заяви заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери в понеделник. Длъжностните лица заявиха, че могат да станат свидетели на изравняване на кривата, но призоваха хората да продължат да спазват мерките за блокиране.


Заразата в Германия, Франция и Великобритания се разпространява


Германия обяви 128 нови смъртни случая във вторник, с които общият брой стана 583. Случаите на заразени нараснаха с 4615 за 24 часа, което доведе до общо 61 913, според Института на Робърт Кох (RKI) за инфекциозни болести.  

Сравнително ниските стойности на жертвите за вируса в страната се дължат на значителни ранни тестове. Очаква се обаче броят да се увеличи, когато са включени и смъртните случаи в домовете за пенсионери, каза шефът на RKI. 

Франция регистрира най-високия дневен брой на смъртните случаи в понеделник с 418 нови жертви, което доведе до смъртта на над 3000 от началото на огнището. Страната наброява също повече от 44 000 случая. 

Но директорът на националната здравна агенция Джером Солмон каза, че очакват карантинните мерки да започнат да имат ефект скоро.  

Най-малко 21 000 души във Франция са хоспитализирани за COVID-19, а 64 души под 30-годишна възраст в момента са хоспитализирани в интензивни отделения, каза още той.  

Главният научен съветник на Обединеното кралство сър Патрик Валанс заяви в понеделник, че мерките за блокиране на страната "променят". Въпреки това правителството е остро критикувано за липсата на тестове и поради лошите доставки на медицинско оборудване като вентилатори и маски.  

Общият брой на смъртните случаи в Обединеното кралство се изчислява на 1 408 в понеделник, което нараства със 180 в сравнение с предходния ден.

 

В  Европа:

Самолет, превозващ милион маски и други медицински консумативи, включително оборудване за тестване на вируси, пристигна в Лисабон от Китай в понеделник. Португалия регистрира 140 смъртни случая и 6 408 случая на коронавирус към понеделник.

Чешките представители обмислят дали да превърнат пражки бардак в приют за бездомни по време на кризата, предаде АП.

Бюджетната авиокомпания EasyJet заяви, че заземява целия си флот от самолети.

Купувачите в Австрия ще трябва да носят маски за лице в супермаркетите, съобщи в понеделник канцлерът Себастиан Курц.

 

Текущи клинични изпитвания

Понастоящем няма ваксина за лечение на смъртоносната болест и СЗО подчерта, че тя е "все още на разстояние от 12 до 18 месеца".

 Експертите на СЗО също повториха в понеделник, че са необходими още изследвания, за да се определи дали антималарийните лекарства, включително хлорохин или хидроксихлорохин, са ефективни за борба със смъртоносния вирус, както предложиха някои лекари. "Текат редица клинични изпитвания, които разглеждат хлорохина", каза д-р Мария Ван Керкове от СЗО пред репортери в понеделник.

 „Предизвикателството е, че много от тези изпитвания са с малък размер, което затруднява правенето на заключения. Ето защо е важно да имаме тези по-големи изпитвания“, добави тя.

 Френската национална агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти (ANSM) предупреди в понеделник, че някои лекарства, които понастоящем се тестват на пациенти, включително хидроксихлорохин, никога не трябва да се прилагат за домашно лечение.  Тя призова лекарите да не ги предписват на заразени хора,  като подчертават, че те трябва да се дават само на пациенти с COVID-19 в болница „като част от текущите клинични изпитвания“.

 „Съобщавани са и се анализират няколко случая на нежелани странични ефекти“, се казва в съобщение на ANSM, като ръководителят на агенцията казва на информационната агенция AFP, че са регистрирани „три смъртни случая“.