Външният министър на Франция съобщи, че сигналите за домашно насилие в цялата страна са скочили с повече от 30% откакто на 17 март в страната е въведено извънредно положение. Кристоф Кастанер разкри в четвъртък, че само в Париж случаите са се увеличили с 36%. 

Заразата с коронавирус във Франция принуди хората да останат у дома през последните 11 дни. Заключването вече е удължено до 15 април. Смята се, че задържането вкъщи с партньори, обичащи насилие, увеличава риска за жертвите.  

Франция вече има един от най-високите проценти на домашно насилие в Европа. Всяка година приблизително 219 000 жени на възраст от 18 до 75 години се сблъскват с физическо или сексуално насилие от настоящи или бивши партньори, но само 20% съобщават за това. Според официални данни една жена се убива от партньор или бивш партньор на всеки три дни.  

Кастанер заяви, че правителството ще въведе нови мерки, за да позволи на хората, които са изправени пред злоупотреба, да се обадят за помощ по време на блокирането.  

Жертвите ще могат да се обадят за помощ в аптеките, каза той. "Жена, която страда от домашно насилие, когато отива в аптеката без съпруга си, трябва да може да се обади за помощ." Той добави, че ще бъде разработена кодова система за жертви, чиито партньори с насилие са ги придружили до аптека,

Испания вече има кодова система за подаване на сигнал за домашно насилие.

Кастанер заяви, че докато блокирането продължава, полицията ще бъде нащрек за сигнали за злоупотреби и че борбата с домашното насилие е приоритет.

 Франция обяви също,  че ще плати хотелските стаи на жертви на домашно насилие и ще открие центрове за консултация. Министърът по равенството между половете Марлене Шиапа каза, че ще бъдат отворени около 20 центъра в магазини из страната, където жените да могат да поискат помощ, докато пазаруват. 

Правителството обяви също така допълнителни 1 милион евро за организации срещу домашното насилие, за да им помогне да отговорят на повишеното търсене на услугите им.