Европейската комисия предлага въвеждането на дигитални лични карти и паспорти, с които, според нея, гражданите на ЕС ще пътуват по-бързо и безпроблемно.

Плановете са те да са безплатни, а данните, които понастоящем се съхраняват на чипа на паспорта или личната карта, могат да бъдат прехвърлени на смартфон, за да се осигури по-бързо преминаване на границата.

„Днешното предложение за цифровизация на паспортите и личните карти проправя пътя към по-безпроблемно и сигурно пътуване“, заяви в изявление Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията.

Сред мотивите на ЕК са, че нововъведението ще съкрати времето за изчакване на граничните пунктове, като позволи на граничните власти да проверят хората по-бързо и да имат възможност да се съсредоточат върху по-съмнителни случаи при проверки за контрабандисти на мигранти.

Плановете трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС, който представлява държавите членки, както и от законодателите в Европейския парламент, и се осъществяват в момент, когато блокът се готви да въведе отделна нова система за проверка на влизането и излизането от Шенгенското пространство на ЕС.

Комисията заяви, че услугата „цифров паспорт“ ще бъде доброволна и безплатна за пътниците и може да влезе в сила до 2030 г.