Много жени дават луди пари за боядисване на косата и постигане на перфектния цвят. Колко дълго обаче ще трае той в зимните условия? Използването на определена козметика и начинът, по който вземате душ, може да повлияе на нюанса на вашата прическа. Ако няма и месец от последното боядисване и цветът ви се е променил, то помислете какво може да направите.

Ето няколко неща от рутинната грижа, които оказват влияние:

Шампоан

Използва се поне два пъти седмично, а при жени, които имат по-специфична работа, и по-често. Ако косата е боядисана, то обикновеният шампоан не върши работа. Той трябва да подхранва косъма, който се изсушава от определени съставки в боите и да задържа цветния пигмент за по-дълго. От една страна шампоаните със сулфати могат да причинят накъсване на косъма, но от друга липсата им в продукта за миене на коса променя цвета. Трябва да се избягват шампоаните, които съдържат натриев сулфат. Той причинява избледняване на цвета. Затова, след като се боядисате, най-добре се консултирайте със фризьора си какъв шампоан е най-подходящ за вашата коса, пише Tialoto.bg.

Хлор

Във водата, с която се къпем, има хлор. Той може да промени състоянието на кожата и косата. Ако водата в дома ви е с по-голямо количество хлор или пък плувате често в басейни, не се учудвайте, ако по русата ви коса има синьо-зелени оттенъци.

Температура на водата

Ако сте от тези, които предпочитат да взимат по-горещ душ или вани, то цветът на косата ви никога няма да е на 100% хубав. Високата температура променя пигментацията на косъма и налага по-скорошно боядисване. Единственият начин да избегнете този проблем, е да се къпете с по-хладка вода. Също така, ако работите в помещение, в което въздухът е по-сух и е много топло, това също се отразява отрицателно на цвета на косата. Решението е поставяне на съд с вода, която да се изпарява, както и по-често проветряване на стаята.

Продукти за стилизиране

Може би не сте очаквали, но някои продукти за фиксиране на косата, с които имате перфектната прическа, също причиняват по-лесното избледняване на цвета на косъма. Повечето съдържат силикони, смоли и други тежки съставки, които премахват блясъка и променят яркостта на цвета и я изтощават, ако се ползват по-продължително време.

Сушене/изправяне

Както стана ясно, високата температура е враг номер едно на боядисаната коса. А представете си какво става, ако всеки ден използвате пресата, за да се изправяте? С този уред или машата за къдрици, дамите сами съсипват здравината на косъма и неговия цвят. Затова коафьори съветват тази техника да се използва само за специални случаи, а не всеки ден. Също така, дори при сушенето, е по-добре да оставите косата леко мокра. Боядисването на косата изисква известна инвестиция и последващи грижи, които не може да пренебрегвате.