Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зингаревич даде обширно интервю за авторитетното руско издание "Спорт експрес".


- Българските отбори нямаха желание да играят с руски тимове по време на зимната подготовка. Въпреки това Ботев не отмени двата си двубоя със Спартак Москва и Урал. Защо?

- Струва ми се, че само Левски отказа да играе с руски отбори. Но това е тяхно вътрешно решение. В Турция българските клубове играха с руските. Що се отнася до нас, искахме да срещнем силни противници и нямаше да отменяме нищо. Дори нямаше никакви мисли.

- Как ви се струва представянето на Ботев на фона на Спартак Москва?

- Отборът показа добро отношение. Стремим се да печелим всеки мач, още повече, че възможността да се изправиш срещу толкова силен противник не се появява много често.

Доволни ли сте от развитието на вашия нов проект?

- Развитието предстои. Най-важният въпрос за нас е изграждането на нов стадион. В близките дни той трябва да бъде разрешен. Всичко това върви бавно, но в следващите десет дни очаквам градската управа да вземе положително решение за останалата част от финансирането за този проект. Надяваме се до края на годината той да бъде напълно завършен. Ако вземем чисто спортна страна, то аз работя по проекта от две години: в първия сезон заехме трето място в българското първенство. Този сезон от самото начало нещата не вървяха толкова добре, затова сменихме треньора. Но като цяло проектът се развива. Мисля, че перспективите са добри.

- Целта на всеки клуб е титлата. Реална ли е тя за Ботев (Пд)?

- Все пак основната ни цел е не толкова шампионската титла, колкото постоянното участие в евротурнирите. Шампионът на България е Лудогорец. Вече 11 години подред. Затова не си поставяме такава цел. Първата задача е да влезем в европейските турнири, втората е развитието на млади играчи. Разбира се, с поглед върху продажбата - това е основният принцип на проекта.

- Нереално ли е да бъде изпреварен Лудогорец?

- Ще видим. Но досега, както казвам, никой не е успял да направи това за 11 години. Имат много по-голям бюджет. Те могат да си позволят да подпишат със страхотни утвърдени играчи. И всъщност цялата наша скамейка е бъдещето - това са младите. Мисля, че в следващите шест месеца ще има смяна на поколенията.

- Ботев подписа договор с футболиста Михаил Прокопиев. Разкажете ни как се случи този трансфер?

— Тази идея ми хареса. Видях, че играчът има определени качества. Той дойде на проби за един месец. Разбрахме, че момчето има определени игрови качества, които могат да се развият. После седнахме, поговорихме, предложихме му да започне професионалния си път при нас. Да видим какво ще стане. По принцип всичко е в неговите ръце. Въпрос на време и труд.

- Казахте, че ви харесва идеята. Идеята е играч от медийната лига да се прехвърли в професионален клуб?

- От една страна играч от медийната лига. От друга страна, самият аз съм руснак и ми е интересно да имам руснак в отбора. Освен това на такава позиция - централен атакуващ полузащитник.

- Освен Прокопиев, гледате ли някой друг от руските първенства?

- Проблемът е, че имаме лимит за чуждестранни играчи: Само петима граждани на държави извън ЕС могат да бъдат в групата за официален мач. Сега имаме осем от тях, няколко души постоянно играят във втория отбор. Така, че е трудно да се обмисли възможността да поканим някой друг.

- Имахте клуб в Англия, сега - в България. Ще развивате ли проекта в Русия?

— В Русия е доста трудно. Участвам в проекта на Академия Виста в Геленджик, сътруднича с тяхното ръководство. Виждам смисъла там. Но да развиеш футболен клуб в Русия... Всичко е много трудно, имайки предвид и лимита, и като цяло настоящата ситуация в света. Според мен младежта и младежкият футбол са нещо, което наистина можеш да правиш. Но това е игра за дълго време. Така че все още няма такива планове.

- Каква е основната трудност при финансирането на клуба в Русия?

- В общи линии от гледна точка на смисъла на всичко това. Доста богати хора финансират спорта в Русия, не само футбола. Те го правят по различни причини. Лично аз гледам на футбола като на бизнес. А в Русия да играеш футбол от гледна точка на бизнеса, ако не си агент, е доста трудно. Засега, повтарям, няма планове. Но кой знае какво ще последва.

- Какво мислите за отстраняването на руски клубове от европейските турнири?

- Разбира се, бих искал руските клубове да участват в европейските турнири. Това е важно като цяло за развитието на спорта в страната. Но засега ситуацията се развива в обратна посока. Засега няма алтернативи. Видях новината, че ще има план за участие на руски клубове в международни състезания, но риториката на Запада сега е такава, че това едва ли ще се случи в близко бъдеще.

- Какво според вас трябва да правят руските спортисти в периода на принудително отстраняване от международни състезания?


- Занимавайте се с детско-юношески спорт. Трябва да виждате положителните страни във всяка ситуация. Сега повече играчи с руски паспорт ще могат да се докажат, ще получат повече игрова практика. Необходимо е да се повиши нивото на компетентност в клубовете, в рамките на Младежката спортна школа за развитие на децата. Това е трудно постижимо, когато има забрани в страната от УЕФА, но смятам, че ако възникнат такива задачи, ще се справим с тях. Мисля, че трябва да има задача за развитие на ново поколение играчи.