Спортисти масово са боледували със симптоми на коронавирус на голямо спортно събитие в Ухан още през октомври миналата година. Китайският град се превърна в огнището на заразата, но първият официално обявен случай бе чак през декември. Става въпрос за Световните военни игри, на които участваха почти 10 000 състезатели от над 100 държави.

След няколко дни в Ухан волейболистки от отбора се разболяха, същото сполетя и мен в последните два дни от престоя ни, разказва Жаклин Бок от тима на Германия. Седмици след завръщането на Бок в родината й, нейният баща също се разболял. Никога не съм се чувствала толкова зле. Беше или някаква ужасна настинка, или COVID-19. По-скоро беше второто, продължава волейболистката.

За симптоми на коронавирус по време на Игрите, стартирали на 18 октомври, разказват и френските състезатели по модерене петобой Елоди Кловел и Валентин Белод, както и италианският фехтовач Матео Таляро. Последният боледувал в апартамента си в Ухан със симптоми на COVID-19, а по-късно предал заразата на сина си и приятелката си. Състезателят по триатлон от Люксембург Оливер Горгес също твърди, че е прекарал заболяване, подобно на грип по време на Игрите и сега ще се подложи на тест за антитела, за да види дали е минал през заразата с коронавирус. Някои спортисти, които боледували обаче посочват, че им е било наредено да не коментират наляво и надясно.

Първият официално обявен случай на COVID-19 в Китай бе в началото на декември миналата година, но според въпросният триатлонист от Люксембург улиците на Ухан са били почти празни по време на голямото спортно събитие през октомври. Градът беше призрачен. Носеха се слухове, че правителството предупредило жителите да не излизат, спомня си Горгес.

Други спортисти, участвали на Игрите пък разказват за невиждани хигиенни мерки след пристигането им в Ухан. На събитието имало почти 250 000 доброволци, на летището е била измервана температурата на пристигащите състезатели, било им е наредено често да си мият ръцете и да не приемат храна, различна от осигурената от домакините. Припомняме, че едва през януари Китай призна за заразяване с коронавирус от човек на човек.