Петър Стойчев счупи най-бързото време за „Тройната корона“ в плуването днес, като преплува 32,3-километровия канал Каталина в Южна Калифорния за 8 часа, 42 минути и 33 секунди.

24 часа, 38 минути и 3 секунди беше предишният рекорд, който принадлежеше на американката Марсия Кливланд с преплуването на Ламанша за 9 часа и 44 минути на 30-годишна възраст, с плуването на остров Манхатън за 5 часа и 57 минути на 32-годишна възраст и с преплуването на протока Каталина за 8 часа и 56 минути на 41-годишна възраст.

Стойчев завърши „Тройната корона“ с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри рекорда с 2 часа и 29 минути. Тройната корона е постигната от 332 души, когато Алисън Стрийтър, MBE, за първи път установява известния стандарт за маратонско плуване през 1987 г.

47-годишният 4-кратен олимпийски шампион Стойчев започна своето пътуване към Тройната корона с преплуване на Ламанша за 6 часа и 57 минути през 2007 г. на 30-годишна възраст. Вторият му етап е 6 часа 28 минути 45,9 км околосветско плуване около остров Манхатън на 33-годишна възраст. Тази сутрин той завърши „Тройната корона“, докато беше придружаван от десетки делфини през втората половина на плуването и от син и гърбат кит по пътя към острова на кораба Pacific Star.

С Дон Ван Клийв и Рокси Хиполито като наблюдатели, треньора Иван Златинов, членовете на поддържащия екипаж Елина Сиафарис и Стивън Мунатонес, Стойчев не само завърши Тройната корона, но и петия си етап от Седемте океана.

Мунатонес каза: „Невероятно е, че Петър лети до и от всеки от каналите на Oceans Seven за много кратък период от време. Той лети от България до Нова Зеландия, прекосява пролива Кук, след което се връща у дома. След това прелетя от България до Испания за Гибралтарския проток, след което се прибра у дома. След това прелетя от България до Хаваите за пресичане на протока Молокай, след което се върна у дома. След това лети до Лос Анджелис за пресичане на протока Каталина, а следващия месец се връща в България за полет до Ирландия. Като представител на Световната федерация по водни спортове той има отговорности в Париж за Олимпийските игри през 2024 г. - и след това в Япония. Пресичането на канала е изтощително само по себе си, но след това международните пътувания и смяната на часовите пояси се отразяват тежко и на тялото му.

Но от друга страна, Петър е уникален спортист, който спечели титлата на 25 км на световното първенство при температура на водата 33°C в Шанхай, но също така направи и леден километър в Антарктида при -1°C вода. Така че той има изключително закалена физика, а психиката му е извън класациите.

Така че това, което прави, не е изненадващо, но все пак остава изключително впечатляващо.", пише Daily News of Open Water Swimming.