На официална церемония продължила близо четири часа бяха открити 32-те Летни олимпийски игри в Токио. За първи път в историята церемония по откриването премина без публика. 

На церемонията присъстваха императорът на Япония Нарухито, президентът на МОК Томас Бах, президентът на организационния Сейко Хашимото, политически лидери от цял свят. 

Началото на церемонията започна с 694 салюта за първите зари. След това домакините заложиха на ефектни изпълнения как спортистите успяха да съхранят себе си и здравето си по време на пандемията, тренирайки от дома, без своите треньори. 

Организаторите на Игрите почетоха и паметта на загиналите от COVID-19 по време на пандемията чрез специално изпълнение “Тишината на гората”, последвано от минута мълчание в памет на жертвите.

В следващия сегмент от церемонията по откриването, озаглавен “Трайно наследство”, бяха представени традиционни неща от японската култура и местните традиции, като основно място беше отделено на дървообработването.

Флагът на домакините от Япония беше внесен на Олимпийския стадион от четирима спортисти, здравен работник и човек в неравностойно поведение, предвождани от деца.  

Кулминацията беше "Парадът на нациите", в който участваха всички 206 страни участници. Българската делегация беше под номер 152, а нейни знаменосци бяха легендата ни в стрелбата Мария Гроздева и младата ни надежда в плуването - пловдивчанинът Йосиф Миладинов. България ще бъде представена от 42-а спортисти в Токио. 

Церемонията продължи с атрактивна направа на земното кълбо изцяло с дронове. След това песента Imagine на Бийтълс беше изпята от изпълнители от различни континенти. 

След това президентът на БОК Томас Бах и президентът на организационния Сейко Хашимото приветстваха спортистите, а императорът на Япония Нарухито официално обяви игрите за открити. 

Беше внесен олимпийският флаг от шестима спортисти от различни континенти. Той беше издигнат наравно със знамето на домакините от Япония. 

Последва много атрактивно представяне на всички видове спорт от само трима актьори. 

Краят на церемонията беше пренасянето на олимпийския огън, който след дълга щафета достигна до най-добрата японска тенисистка Наоми Осака, която се изкачи по стълбите и запали олимпийския огън.