Григор Димитров запази мястото си в Топ 10 на световната ранглиста след обновяването й днес. Най-добрият български тенисист загуби 25 точки от актива си, след като отпадна във втория кръг на турнира в Куинс и не успя да защити миналогодишния си 1/4-финал, но това не се отрази на позицията му в класацията на АТР. Той има 3750 точки на сметката си и е на 80 от деветия Алекс де Минор.

Във врата на Григор обаче буквално диша Стефанос Циципас, който изостава само на пет пункта от нашия тенисист. Гъркът имаше отлична възможност да го изпревари, но не се възползва, след като 41-ият в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф го изхвърли от турнира на трева в Хале, побеждавайки го с 6:4, 6:4 на осминафиналите.

Втората ракета на България Адриан Андреев прогресира с три места до №228 с актив от 266 точки, а Димитър Кузманов напредна с две до №325 със 160 пункта на сметката му. Пьотр Нестеров отстъпи с едно място до №460 с 97 точки, а Янаки Милев се изкачи с три и вече е 486-и с актив от 88 точки.

През тази седмица Адриан Андреев ще играе в квалификациите на “Уимбълдън”. Българинът бе резерва, но ще участва заради оттеглени заявки на тенисисти. Това ще бъде неговото второ участие в пресявките за най-стария и престижен турнир от Големия шлем, като през 2023-та той отпадна на старта. Съперник на Андреев в първия кръг ще бъде германецът Руфолф Молекер, който е 201-ви в световната ранглиста.

В топ 10 има две промени. Новак Джокович измести Карлос Алкарас и с актив от 8360 точки е втори след лидера Яник Синер, който има 9890. Полякът Хуберт Хуркач, който достигна до финала на турнира на трева в Хале, пък записа рекордно класиране в своята кариера. Той се изкачи с две позиции и вече е №7.