Българските гимнастички спечелиха 12 медала - 1 златен, 4 сребърни и 7 бронзови в първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика, който се проведе в руската столица Москва.

Определено денят, в който се проведоха финалите на уредите, беше денят на Боряна Калейн. Възпитаничката на Мариана Памукова спечели златен медал във финала с бухалки, сребро в този с лента и два бронза в тези с обръч и с топка.

"Изпитах невероятна емоция, особено по време на съчетанията с топка и с лента. Съчетанието с топка е на уникална музика и ме окрилява. Съчетанието с бухалки винаги е една огромна наслада за мен. Те са ми любимата композиция. Бях много концентрирана, тъй като са два уреда и вероятността за грешка е много по-голяма. Там не се отдадох толкова на емоциите си, колкото на другите два уреда. Трикото за съчетанието с топка дойде при мен буквално един ден преди да заминем за Москва. Имах време само за една тренировка с него, за да видя дали ще ми е удобно. Уникално е, поздравления за нашия дизайнер Невена Братанова. Моделът го измислихме взаимно. По-скоро решихме, че ще направим нещо по-българско, нещо по-типично и близко до народната носия. Взехме модела от един костюм на госпожа Илиана Раева, с който беше на световното първенство в София през 2018 година. Още тогава ми направи впечатление и много ми хареса", сподели специално за БНР от Москва Боряна Калейн.

"Това беше първото състезание от почти година, като изключим европейското първенство. Атмосферата в Москва беше много по-хубава, отколкото на самото европейско, защото руснаците имаха разрешение залата да бъде пълна на 50 процента. Това беше уникално. Едно състезание без публика не е истинско състезание", разказа възпитаничката на Мариана Памукова.

"След края на състезанието Мариана Памукова ме поздрави и ми каза, че се гордее с мен. Тогава ми избиха сълзи от щастие. Когато се качих на почетната стълбичка по време на награждаването за бухалките, се сетих за целия ден. Сетих се как преминаха и четирите съчетания. Как успях въпреки напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата обстановка, да застана като на тренировка и да ги изиграя. Бях много горда от себе си, че успях да го постигна. Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен медал, а от това, че успях да се преборя със себе си. Харесва ми това, че мога да бъда новатор. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че футетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят", допълни още Калейн.

"Нашият съдия Филипа Филипова също е много доволна от мен. Естествено, без нея този успех нямаше да е наистина реален. Успехът няма да бъде възможен и без госпожа Илиана Раева и госпожа Бранимира Маркова. Много е важно да имаме съдия на състезанията. Много съм благодарна на Филипа Филипова, че беше до мен и ми помагаше", каза гимнастичката ни.

"Най-много си харесвам съчетанието с бухалки и то не само, защото са ми любимия уред. Музиката на това съчетание създава настроение за танц. Когато на тренировка не ми вървят нещата, само като чуя музиката му и ми се доиграва, колкото и преди това да не ми се е играло. Супер лесно ми вървят. Сега до световната купа в София ми предстои много работа. Това състезание все едно не е било. Има промени, които ще направим по композициите, но те ще са в положителна посока", завърши Боряна Калейн.