Плеяда от млади таланти защитиха честта на Пловдив в една противоречива спортна година за града. Вярно е, че в началото на един олимпийски цикъл трудно могат да се очакват бляскави постижения, особено от държава с по-малък потенциал като България, но сушата откъм медали в олимпийските спортове при мъжете и жените бие на очи не само в Пловдив, но и в цялата страна. Не така стои въпросът при подрастващите, които отново доказаха, че градът под тепетата е неизчерпаем източник на самородни таланти.

Бърз поглед върху постиженията на местните спортисти през годината показва, че болшинството от отличията за пореден път са в бойните спортове, в които градът ни традиционно е водещ в страната. Младоците обаче успешно браниха авторитета на Пловдив в олимпийските дисциплини. Там имаме 4 медала, като особено ценни и престижни са двата в леката атлетика. Александра Начева стана втора на световното до 18 години в Кения на троен скок, а детето-чудо Лиляна Георгиева финишира втора на европейското до 20 години в Гросето, Италия в бягането на 1500 метра. Двете доказаха, че в Пловдив растат достойни наследници на светила в Царицата на спортовете като Стефка Костадинова, Лиляна Томова, Атанас Търев, Ива Пранджева и много други и дадоха заявка за бляскаво бъдеще. Другите ни два медала от големи форуми не са в индивидуални дисциплини, но са все така ценни и престижни – трето място на Рангел Кацарски на европейското по гребане до 23 години на двойка без кърмчия и бронз на Галатея Герова в европейското отборно по художествената гимнастика.

Това са отличията, с които младите ни таланти ни зарадваха в олимпийските спортове. Което не означава че останалите са по-маловажни. А те не са никак малко. Вики Радева ни зарадва с титла и сребро от европейското по ускорен шах /гарнирани с изключително престижното 4-то място на световното по класически шах/, Павел Митев стана европейски шампион по сумо. Обичайните заподозрени в бойните спортове донесоха поредната порция отличия на града ни – европейски титли на братята Преслав и Ноел Николови в киокушина, второ място на шампионата на Стария континент на Мария Филипова в карате шинкиокушин, както и бронзови медали от същия форум на Стойчо Силямов и Александър Костадинов. Таекуондото не остана по-назад с титлата на 12-годишната Лилия Митрева при децата от европейското, на което Атанас Болчинов спечели бронз. Няма как да не споменем и 6-то място на Диана Петкова на европейското по плуване, тъй като в този спорт попадане във финала е равносилно на медал.

Нещата не стоят толкова обнадеждаващо при мъжете и жените, където единственият ни медал в олимпийска дисциплина е среброто на Янислав Герчев от европейското по джудо. И тук отново преобладават бойните спортове – бронз на Иван Команов от световното по карате киокушин, медали със същия блясък от европейското по карате шинкиокушин на Валери Димитров и Иванка Делева, две бронзови отличия в отборна дисциплина на европейското по таекуондо на Петър Михайлович и Димитър Китипов. Накрая, но не и на последно място, трябва да отбележим пробивът на волейболната Марица, която извоюва историческо класиране в групите на Шампионската лига при жените. Един наистина грандиозен успех в колективните ни спортове.

Имената на най-добрите спортисти на Пловдив при мъжете и жените, както и при младите таланти, ще станат ясни на традиционния Бал на спортиста утре вечер.