Футболният свят загуби една от най-ярките си фигури - бразилската легенда Пеле. За мнозина именно Пеле беше най-великият футболист в историята на футбола и неслучайно беше наричан Кралят на футбола. 

Всъщност Пеле е от онова знаменито поколение на Бразилия заради, които мнозина стават фенове на бразилците. Жого бонито на Пеле и компания пленява милиони по света, а Пеле е в основата и на трите световни титли спечелени от Бразилия през 1958, 1962 и 1970г. Романтиката на футбола тогава е съвсем друга, а хората се възхищават на страхотни изпълнения, които в днешно време липсват все повече и повече. 

Факт е, че след Пеле Бразилия печели едва две титли през 1994г. и 2002г. и вече 20 години не може да стане световен шампион. 

Трудно в бъдещето някой бразилски футболист ще бъде обичан колкото беше Пеле. Същото се отнася и за друг голям - Диего Марадона, който си отиде преди две години. Дори и световната титла на Меси обаче през тази година няма как да му даде статута, който има и ще продължава да има Марадона в Аржентина. 

Всъщност играчи като Пеле може би просто вече няма да съществуват. Да, може да постигнат много, да спечелят безброй, титли, медали и трофеи, но трудно ще спечелят любовта на всички по целия свят. 

Всъщност футболната романтика за Пеле започва от улицата, както много от най-големите легенди на Бразилия. Едсон Арантес до Насименто е закърмен от футбола от баща си, който обаче приключва кариерата си рано заради контузия. Семейството живее в бедност, а Пеле е по цял ден с топката в краката.

След трагичната загуба срещу Уругвай през 1950г., когато Бразилия губи финала и не успява да стигне у дома до първата си световна титла той казва, че ще донесе купата в страната. Прави го 8 години по-късно, когато е още млада звезда в Сантош и вкарва два гола във финала срещу Швеция - 4:2. Пеле е едва на 17 години и се превръща в най-младият футболист, който печели световната титла.

Историята продължава с титла през 1962, а бразилците стават едва вторият отбор, който дублира титлата си след Италия - 1934 и 1938. Пеле обаче е контузен за финала и не играе. 

През 1970г. вече в края на кариерата си Пеле отново е във вихъра си, а Бразилия става световен шампион след успех с 4:1 над Италия, а Кралят на футбола отбелязва първия гол. 

Всъщност Пеле никога не играе в Европа. Причините затова са много - от това, че не е бил пускан от Сантос, до това, че самият Пеле е отказвал на няколко пъти. Той играе само за родния Сантос и американския Ню Йорк Космос. Именно от там идва и парадоксът, че Кралят на футбола няма Златна топка - просто в този период наградата се дава само на играчи, които играят в Европа. 

И без Златна топка обаче, която незаслужено не е дадена на Пеле поради причината, че не играе в Европа, много трудно някой би стигнал величието на Краля на футбола. 

След края на кариерата си не се завръща във футбола и не става треньор или ръководител. Влиза в политиката в края на 90-те години, когато е министър на спорта на Бразилия, но подава оставка и напуска поста след само три години. 

Пеле е присъствал на всички тегления на жребий за Мондиали след края на кариерата си и е присъствал на всичките Мондиали до Русия 2018-а година. 

Интересни факти за Пеле: 

Единственият футболист с три световни титли - 1958, 1962 и 1970. 

Рекордьор по голове за националния отбор на Бразилия от 1970 насам. Рекордът беше изравнен от Неймар на изминалия Мондиал в Катар, а в момента двата поделят първото място с по 77 гола.

В мъжкия футбол във всички турнири без националния отбор има общо 766 двубоя, в които е вкарал 709 попадения. За националния отбор на Бразилия има 92 мача и 77 попадения. Общата бройка на мачове и голове на Пеле е 840 срещи и 775 гола публикувана през 2021г. от Фондацията за футболна история и статистика. В бройката влизат и много приятелски мачове, които по времето, когато Пеле играе са били доста често. 

През 2004г. по инициатива на ФИФА определя 100-те най-велики живи футболисти в света. Списъкът е на 100 играчи без да бъдат подредени по номера. Най-успешният български футболист Христо Стоичков попада в 100-те избраници на Пеле. Този списък е еталон и до ден днешен, защото не е правено нещо подобно след това.

Влиза в политиката и от 1995 до 1998г. е министър на спорта на Бразилия. 

Въпреки, че е три пъти световен шампион той не играе във финала през 1962г. заради контузия. Така само сънародника му Кафу може да се похвали, че е играл на три финала на Мондиали. 

Последният мач на Пеле се играе през 1971г., когато на легендарния "Маракана" Бразилия играе с Югославия. Двубоят завършва 2:2, а срещата е изгледана от над 135 000 души. 

Пеле участват в 18 филма, но в някои и с роли и не във всички играе себе си. Най-известният филм, в който участва е Бягство към победата от 1981г. Появява се и в игралният филм посветен на него „Пеле: Раждането на една легенда“. Филмът излиза през 2016-а година, а в ролята на Пеле влиза бразилския актьор Кевин де Паула. 

Той е играчът с най-много индивидуални награди преди ерата на Меси и Роналдо. 

Никога не е печелил Златната топка, а причината е, че никога не е играл в Европа. 

Имал е множество оферти от Европа, но поради много причини така и не напуска континента Америка. Единствените клубове, за които играе е бразилският Сантос и американския Ню Йорк Космос. 

Пеле е играл на четири пъти срещу българския национален отбор - веднъж на Мондиал и три пъти в контроли. През 1966г. е автор на първия гол за Бразилия при успеха с 2:0 на Мондиала в Англия, а преди това през 1958г. в приятелска среща вкарва два гола за успеха с 3:1 на бразилците в Сао Пауло. 

От всичките четири мача нито един не се играе в България. Пеле обаче идва и играе в България по време на приятелски мач през 1959г., когато в страна ни гостува с клубния си отбор Сантос.

Определено Пеле не беше добър в прогнозите. Почти винаги, когато даваше прогнози за футбол ставаше обратното. 

На 19 ноември 1969 г. Пеле отбеляза своя хиляден гол. Оттогава в Сантос този ден се нарича „Ден на Пеле“ и се счита за местен празник.

Пеле беше начело в класацията с още трима футболисти за играчите с най-много голове във финали на финали на Световно първенство - по 3. На Мондиала в Катар Мбапе стана едноличен лидер в тази класация с 4. Пеле се разписва на финала през 1958г.на два пъти и веднъж на финала през 1970г.

През 1999 г. Международният олимпийски комитет избира Пеле за спортист на столетието.