Мъжкият национален отбор по футбол ще домакинства днес на Северна Ирландия във втория си официален мач в Пловдив. Мачът от Лигата на нациите започва от 19:00ч. на стадион "Христо Ботев".

В група С на Лигата на нациите заедно с България и Северна Ирландия са още Беларус и Люксембург. 

За съжаление националите изпуснаха Беларус в първия си мач и завършиха 0:0 като гост, а Северна Ирландия е лидер в групата, след като победи в първата си среща у дома Люксембург с 2:0. 

"Лъвовете" ще играят именно на Колежа домакинствата си от Лигата на нациите. 

Националите играха през 1983г. олимпийска квалификация в първия си официален мач в Пловдив. Тогава мачът срещу СССР завършва 2:2 и мачът се играе на тогавашния стадион "9 септември" - сега стадион "Пловдив". За първи път в историята обаче ще се играе официален мач на Колежа на националите. 

Иначе това е втори мач на България в историята на Колежа, след като преди година националите загубиха с 0:1 контрола срещу Иран. 

Откакто пое националния отбор Илиан Илиев няма загуба начело на националите, но това ще е първия пълен цикъл на Илиев начело на България. Той до момента води отбора в последните две европейски квалификации - 2:2 срещу Унгария и Сърбия, останалите срещи бяха контроли, а в четвъртък беше и третия официлен мач - 0:0 срещу Беларус. 

Преди мача най-големите агитки в България обявиха, че ще подкрепят националния отбор, което означава, че ще има и сериозен интерес. От години националите не са имали такава подкрепа. Преди година в контролата с Иран на Колежа имаше близо 12 000 зрители и това беше рекорд за националния отбор през последните години. 

Активностите за феновете в Пловдив започнаха още от 6 септември - Деня на Съдинението и на Пловдив. Днес ще има фен зона пред стадиона, както и мобилен фен магазин на националния отбор. 

За съжаление в отбора няма пловдивчанин, но има играч от пловдивски отбор - Ангел Лясков от Локомотив Пловдив. 

Наказан за България е Филип Кръстев, който беше изгонен в двубоя срещу Беларус. Контузени са Антон Недялков и Светослав Ковачев.

Това ще е 10-ти мач между двата отбора, след като до момента националите имат 5 победи, 2 равенства и 2 загуби. Последният мач между двата отбора беше на 12 октомври 2021г., когато в световна квалификация България победи с 2:1. Северна Ирландия последно игра на голям футболен форум на Евро 2016, а тогава това беше и дебют за тима на Европейско. 

Мачът ще бъде предаван на живо по БНТ1 и БНТ3. 

Съдия на двубоя ще е гръцкият рефер Анастасиос Сидиропулос. 

Вероятен състав на България: 

Димитър Митов, Ертан Томбак, Симеон Петров, Алекс Петков, Християн Петров, Георги Костадинов, Валентин Антов, Кирил Десподов, Филип Кръстев, Илия Груев, Александър Колев