Новият футболен сезон в най-добрите първенства в света вече започна. Тази седмица стартираха Висшата лига в Англия, немската Бундеслига и френската Лига 1. Футболният сезон 2022-2023 обаче ще е доста по-странене, но и доста любопитен. 

Заради Световното първенство в Катар, което за първи път беше решено да бъде през зимата, а не през лятото целият футболен календар претърпя пълна промяна. 

В началото на ноември ще се изиграят последните кръгове в елитните първенства и след това започва необичайна пауза. Клубен футбол няма да се играе през месеците почти целия месец ноември и целият декември, а изключения ще са Испания, Англия и Франция, които ще изиграят един кръг преди края на годината. 

Промяна има и в Шампионската лига, която ще стартира със седмица по-рано, а груповата фаза ще се изиграе до началото на ноември. Мачове ще има две поредни седмици на септември, октомври и ноември. 

Целият този объркан календар може да повлияе доста и на отборите, защото до този момент никой не е свикнал с такава пауза в разгара на шампионатите. 

Англия 

Във Висшата лига и през този сезон ще е много интересно. Манчестър Сити стана шампион през миналия сезон с голяма битка срещу Ливърпул и по всичко изглежда, че и през този сезон това ще са основните кандидати за трофея. Въпреки това още няколко отбора може да се намесят в борбата, а един от тях са лондонските Тотнъм и Арсенал. Двата тима направиха хубави трансфери през това лято и тръгват с големи очаквания. Челси се раздели с голяма част от защитата си, но взе адекватни заместници и също се очаква да бъде сред факторите през този сезон. Манчестър Юнайтед изглежда най-малко вероятно да се намеси в борбата за трофея, но тимът е и с нов треньор, но дали отборът най-накрая ще се завърне поне в борбата за топ 3 ще разберем скоро. 

Испания

Ерата Меси и Роналдо вече е в миналото, но Ла Лига си има нови герои, а именно Бензема и Левандовски. Головата машина на Байерн Мюнхен Робърт Леванодвски премина в Барселона и сравненията между двамата започнаха още преди първия официален мач за сезона. Със сигурност ще е шокиращо ако Реал Мадрид или Барселона не стане шампион на Испания. Мадричани ще защитават титлата от миналия сезон, а Барселона не е ставал шампион от 2019-а година. Атлетико Мадрид е единственият отбор, който развали доминацията на двата гранда, но през този сезон не се вижда как "дюшекчийте" могат да направят нещо повече от трето място.

Италия

Последният сезон в Италия беше повече от любопитен. Милан стана шампион след дълго чакане, Интер стана втори, а най-успешният клуб в Италия Ювентус за втора поредна година дори не беше сред първите два отбора. През този сезон отново битката ще бъде между Милан, Интер и Ювентус. Юве се подсили с Погба, Бремер и Ди Мария, но загуби Дибала и Де Лихт. Рома изглежда събра също доста сериозен отбор и привлече Дибала, който се оказа ненужен в Ювентус. Въпреки силните трансфери римляните имат много малко шансове за трофея. С шансове можем да кажем, че и Наполи, но проблемът на неаполитанците винаги е бил постоянството. Определено този сезон в Италия ще е много любопитен. 

Германия

За разлика от останалите три първенства тук имаме изявен фаворит в ролята на Байерн Мюнхен. Отборът е 10 пъти поред шампион в Бундеслигата и въпреки, че се раздели с головата си машина Робърт Левандовски баварският колос привлече една от големите звезди на Ливърпул Садио Мане. Борусия Дортмунд също понесе тежка загуба и друга машина за попадения Ерлинг Холанд вече не е част от клуба. Норвежецът премина в Манчестър Сити. Дортмунд се подсили сериозно през лятото и взе дори двама нападатели, но Себастиан Алер беше диагностициран с рак и няма да играе през този сезон. Определено Борусия може да се намеси в борбата за титлата, но отборът трябва да е постоянен - нещо което жълто-черните така и не успяват да направят в последните години в Бундеслигата. РБ Лайпциг също не е за пренебрегване, но също трудно би се добрал до титлата. Един от най-младите отбори в света бързо се утвърди като третият отбор в Германия, а защо да не пробва през този сезон да стане и втори. 

Франция

Предвид многомилионната си селекция ПСЖ не би трябвало да има проблеми и да спечели нова титла във Франция. Тимът е доста амбициран да направи и требъл, след като вече спечели Суперкупата на страната. Многомилионната селекция на ПСЖ се провали доста жестоко във Франция в последните два сезона - през 2020-2021 отборът загуби шампионската титла от Лил, а през миналия 2021-2022 спечели само титлата, но загуби финала Суперкупата и отпадна преди финала за Купата. Трудно ПСЖ може да бъде свален от върха. Все пак традиционни отбори като Лион и Марсилия ще се опитат да направят това, но ще бъде наистина чудо ако отборът разполагащ с Мбапе, Неймар и Меси не триумфира с трофея.

Шампионска лига 

Реал Мадрид затвърди през миналия сезон доминацията и не случайно тимът е най-успешния в Шампионската лига. През този сезон обаче битката за защитата на трофея няма да е никак лесна. Барселона изглежда се завръща с много силна селекция, Байерн Мюнхен винаги е фактор, както и английските тимове на Ливърпул и Манчестър Сити, а да не забравяме и френският гранд ПСЖ. Именно това ще са отборите, които са фаворити за трофея и ще бъде доста изненадващо ако някой друг стигне до титлата. 

Другите евротурнири 

Определено Лига Европа и Лигата на конференциите ще бъдат доста интересни както и през миналия сезон. В двата турнира имаше изключително много изненади, а Лига Европа изненадващо грабна Айнтрахт Франкфурт, който завърши 10-и в Германия през миналия сезон, но този ще играе в Шампионската лига, след като спечели трофея. Немците отстраниха основния фаворит за трофея Барселона. В Лигата на конференциите е по-вероятно да има изявени фаворити, защото в турнира участват по-малко отборите от топ 5 първенствата, а през миналата кампания трофеят спечели италианският Рома. Със сигурност и през този сезон и двата турнира трудно може да се каже кой е основният фаворит и ни очакват интересни сблъсъци.