Ботев и Локомотив ще започнат следващата седмица втория полусезон в елита. Ботев е домакин на Локомотив София в петък – 10 февруари, а Локомотив ще приеме Ботев Враца на 12 февруари.

Двата отбора са в коренно различни позиции Локомотив е близо до място в евротурнирите и 4-ти на три точки от третото място, където в момента е ЦСКА 1948.

Ботев е 10-ти с 19 точки на цели 10 от 7-то място, което дава право на бараж за Европа и с равни точки с 11-ия Берое. Пловдивчани трябва да избегнат 11-то място, ако не искат да бъдат замесени в борбата за оцеляване в плейофите.

Локомотив се раздели с трима основни играчи – Бирсент Карагарен, Райън Бидунга, които отидоха в ЦСКА 1948. Локомотив можеше да се раздели и с халфа Пиер Зебли, но трансферът му в Русия пропадна. Тимът запази вратаря Динко Хоркаш, който беше пред трансфер в Лориен, но той пропадна и хърватският страж ще остане на Лаута до края на сезона. Локо запази и бразилеца Матеус Силва, към който също имаше интерес. 

В Ботев ситуацията също беше идентична тимът се раздели с Емануел Току – ганаецът беше продаден в белгийския Льов, а Елвис Ману ще играе под наем в нидерландския елитен Грьонинген. Ботев се раздели и с още двама титуляри - Мохамед Брахими и Реда Рабей, които бяха дадени под наем в руския Факел. Нападателят Антоан Бароан може и да остане в клуба, въпреки че се смяташе, че е сигурно, че ще бъде продаден в Турция. Нападателят дори беше изваден от първия отбор, защото в началото на януари отказа трансфер в Египет. До края на следващата седмица ще стане ясно ще има ли трансфер на Бароан или той ще остане в клуба.

Реално прави впечатление, че двата отбора се разделят с играчи, които им осигури голяма част от головете през първия сезон.

Карагарен стана голмайстор на Локомотив през първия полусезон и беше избран за играч на годината в клуба, но от новата година ще е в ЦСКА 1948

Карагарен участва в половината голове през първия полусезон от 10 от общо 22 за Локо в първенството – 6 попадения и 4 асистенции. Бидунга и Зебли пък бяха хората, които осигуриха добрата защита и Локомотив допусна само 15 гола през първата фаза от шампионата. Локомотив се подсили с Джовани Трупе, който трябва да замени Бидунга, както и с нападателя Ерик Сорга, който ще трябва да е заместник на Карагарен. Младият Христо Иванов от Арда пък е най-вероятният заместник на Зебли.

При Ботев ситуацията не е по-различна. Ману беше част от 11 гола – 7 попадения и 4 асистенции, а Току на два – един гол и една асистенция. От всичките 26 вкарани гола през втория полусезон тримата са били в основата на 13. 

Ботев се раздели и с още двама титуляри - Мохамед Брахими и Реда Рабей, които бяха дадени под наем в руския Факел.

Ако и Бароан бъде продаден то тогава Ботев ще остане без почти всички, които осигуриха головете на отбора през първия полусезон. Нападателят участва в общо 12 попадения - 10 гола и две асистенции. 

Надеждата за "канарчетата" е завръщането на Тодор Неделев, контузия не позволи на капитана на Ботев да се върне по-рано, но той записа вчера първи минути в контролата срещу Ботев Враца. В Ботев разчитат на Мартин Секулич и Абдулай Траоре, който беше голмайстор на дубъла с 6 гола от 6 мача да заменят липсите, но вчера тима почти не създаде положения. В отбора още чакат и завръщането на испанеца Антонио Перера, който така и не е дебютирал още за клуба заради контузии. На този етап Ботев има само едно ново попълнение – халфа Красиан Колев.

Бароан и Ману осигуриха почти всички голове на Ботев през първия полусезон, Ману замина за Нидерландия, а бъдещето на Бароан още не е ясно

Определено и Ботев и Локомотив ще трябва бързо да се адаптират без играчите, които носеха попаденията на отборите през първия полусезон. Дали обаче ще го направят ще видим през втория полусезон.

Заб. Статистиката е само за мачовете от първенството.