След почти 30-годишно чакане Ботев ще изиграе днес първия си мач на клубния си стадион "Христо Ботев" в европейските клубни турнири. Тимът приема словенския Марибор в първа среща от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът ще се играе от 21:00ч. на Колежа.

И за двата отбора това ще е първи официален мач през новия сезон 2024-2025. 

Ботев достигна до Лига Европа, след като спечели финала за Купата на България срещу Лудогорец с 3:2. Тимът стана и първият български отбор от 3 години насам, който участва в турнира, след като правилата се промениха от този сезон и носителите на Купата имат право да участват в Лига Европа. Преди в турнира участваха само отборите от топ 16 първенствата и отпадналите от предварителните кръгове в Шампионска лига.

Марибор реално не трябваше да участва в Лига Европа, но носителят на Купата на Словения Рогашка не получи лиценз за евротурнирите и за словенския елит и беше изхвърлен във втора дивизия. Така втория в крайното класиране през миналия сезон в словенския елит взе квотата на Рогашка. 

Ботев за последно игра на клубния си стадион в евротурнирите 26 септември 1995г., когато в среща от Купата на УЕФА направи 1:1 с испанския Севиля. В Испания пловдивчани загубиха с 0:2 и отпадаха от турнира, а в мача в Пловдив Костадин Видолов изпуска дузпа. Попадението за "канарчетата" отбелязва Румен Иванов.

Ботев на Колежа в евротурнирите отново след почти 30 годиниЗавръщането на стадион "Христо Ботев" в Европа ще е на 11 или 18 юли

Друг любопитен факт е, че Ботев е непобеден като домакин, когато участва в евротурнирите от 1995г. насам в общо в 11 срещи, в които записа 7 победи и 4 равенства при впечатляваща голова разлика от 21:2. Ботев няма загуба и на Колежа в петте си мача на клубния стадион в Европа, а двубоят с Марибор ще е под номер 6 за тима на клубното си съоръжение. 

Ботев е непобеден у дома в евротурнирите от 29 годиниТимът започва серията си от сезон 1995-1996

Ботев игра последно в евротурнирите през сезон 2022-2023, когато отпадна от кипърския Апоел Никозия след 0:0 в София и 0:2 в Кипър в среща от Лигата на конференциите.

Марибор ще бъде с голямата си звезда Йосип Иличич, който във вторник проведе първа тренировка със своя отбор. Иличич, който има над 400 мача в Серия А, беше на Евро 2024 с отбора на Словения и се присъедини към Марибор само седмица след като игра срещу Португалия в осминафиналите в турнира. Очаква се обаче Иличич да започне като резерва и да влезе през втората част.

Какво заяви треньорът на Ботев Душан Керкез преди двубоя вижте тук: 

Керкез: Искаме да стигнем колкото се може по-далеч в евротурниритеТреньорът на Ботев и капитанът Ивелин Попов говориха преди мача с Марибор утре

Какво каза наставникът на Марибор Анте Шимунджа вижте тук:

Шимунджа: Искаме да се представим добреТреньорът на Ботев преди двубоя с Марибор

Любопитно е, че наставникът на Марибор - Анте Шимунджа беше начело на българския шампион Лудогорец. 

В Ботев трайно контузен е нападателят Георги Николов, тимът продаде голямата си звезда Уме Емануел в понеделник малко преди двубоя, а без картотека за първия мач останаха Самуел Акере, Алекса Мараш и Димитър Папазов, който е пред трансфер в Болоня. 

При Марибор без картотеки останаха Блаж Вровец и едно от новите попълнения Карол Борис, а Андраж Боринич е контузен и не пътува с отбора. 

Ботев никога не е играл срещу словенския отбор в евротурнирите. Марибор пък е срещал два пъти българи - отстранява Левски през сезон 2016-2017 в Лига Европа и отпада от Лудогорец през сезон 2019-2020 в плейофа за влизане в групите на Лига Европа. Любопитно е, че четирите срещи завършват наравно и победителят е определен от гол на чужд терен - правило, което вече не съществува в света на футбола.

Реваншът е следващият четвъртък - 18 юли от 21:15ч. в Марибор. 

Съдия на двубоя ще е шотландецът Дейвид Дикинсън.

Вероятни състави: 

Ботев: Матвей Игонен, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Етоо, Антонио Перера, Ивелин Попов, Ален Корошец, Никола Илиев, Антъни Уджа

Марибор: Азбе Юг, Пиюс Сирвис, Свен Карич, Брадли Мбондо, Мартин Милец, Ян Репас, Марсел Лорбер, Марко Божич, Зига Репас, Ел Арби Соулдани, Арнел Якупович