Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Съединените щати, заяви, че лекарството, използвано за лечение на малария - хидроксихлорохин, често рекламирано от Тръмп, показва "лоши резултати", когато се използва от пациенти.

Изследователите съобщават, че сред пациентите, на които е назначен хидроксихлорохин, има повече смъртни случаи, отколкото сред тези, които са получавали стандартни грижи или са приемали антибиотика азитромицин, съобщава The Guardian.

Изследователите анализираха медицински записи на 368 мъже ветерани, хоспитализирани с потвърдена коронавирусна инфекция, които са починали или са били изписани до 11 април. Около 28%, които са получили хидроксихлорохин, са починали, в сравнение с 11% от тези, които са получавали само редовни грижи. Около 22% от тези, които са приемали това лекарство плюс азитромицин, също са починали, но експертите не изключват други фактори, които биха могли да повлияят на смъртността. А 39% от ветераните са оцелели са били изписани от болниците.

Президентът на САЩ е споменавал лекарството на няколко пъти по време на ежедневните си брифинги, а Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разрешава спешното използване на хидроксихлорохин за употреба при пациенти с коронавирус в някои случаи. Но FDA, според наблюдатели, не е провела клинични изпитвания, за да определи дали лекарството е ефективно лечение на COVID-19.

Веднага след първото изявление на Тръмп за полезността на това лекарство, Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, главен специалист по коронавирус в Белия дом, нарече доказателствата, цитирани от президента, „в най-добрия случай анекдотични“. Според него все още няма надеждни данни, потвърждаващи, че хидроксихлорохинът може да бъде ефективно средство срещу COVID-19.

Припомняме, че миналата седмица в Бразилия спряха да изследват ефекта на хидроксихлорохин върху коронавирус поради факта, че 11 участници в експеримента са починали след приема. От 81 доброволци, които се съгласили да участват в проучването, 41 са получили високи дози от лекарството. Три дни по-късно тези, които получават максималните дози, имат сърдечни аритмии или нередовни сърдечни удари. Три дни след първоначалните сърдечни аритмии умират 11 доброволци.

Лечение с високи дози хлорохин за COVID-19 беше спряно, поради смърт на пациентиОсобено опасен е рискът пациентите да развият сериозни сърдечни проблеми