Цецка Цачева е излъчена като министър в коалиционния кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти от квотата на партията на Бойко Борисов. Така, ако се стигне до гласуване на оставката й от Народното събрание, голямата партия в управлението трябва да посочи нейн заместник.

След като изберат нов правосъден министър, партията мандатоносител ще го представи на коалиционен съвет с Обединените патриоти. Досега при всяка рокада, квотното разпределение се е запазвало.

Правосъдният министър Цецка Цачева е осмият член на кабинета Борисов 3, който заявява пред премиера Бойко Борисов своята оставка. До обсъждането на две от тях в парламента изобщо не се стина. През февуари 2018 енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че напуска поста си заради покупката на ЧЕЗ от "Инерком" на Гинка Върбакова. Оставката й обаче така и не беше внесена от министър-председателя на обсъждане на Народното събрание.

Другият подобен случай е със социалния министър Бисер Петков. Той подаде оставка заради протестите на майките на деца с увреждания за промени в законодателството. Премиерът я прие, но след като самите майки се застъпиха за него, оставката му изобщо не стигна до обсъждане.

Петима членове на правителството обаче се сбогуваха с креслата си за по-малко от две години. Първи беше Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017след съмнения около обществени поръчки, спечелени от бащата на детето на дъщеря му.

На 31 август 2018 трима хвърлиха оставки накуп заради трагедията с падналия автобус край Своге. С постовете си се сбогуваха Валентин Радев като вътрешен министър, Ивайло Московски като транспортен и Николай Нанков като регионален. Оставките им бяха приета на 20 септември.

Два месеца по-късно с креслото си на вицепремиер се сбогува Валери Симеонов. Той предизвика остра обществена реакции и дълги протести заради изказването си към майките на деца с увреждания като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца".

Извън осемте оставки, един министър остана без министерство и така му се наложида напусне кабинета. Шест месеца след края на европейското председателство на България, ресорното министерство беше закрито и Лиляна Павлова се върна в парламента.

Снимка: БГНЕС