Вече близо 10 години заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е част от властта. През 2009 година стана вицепремиер и вътрешен министър, а от 2013 година досега е движещият фактор в парламентарната група на партията.

Неизменният втори в ГЕРБ дори беше председател на партията, когато Бойко Борисов беше кмет на столицата, защото законът не позволяваше градоначалниците да са лидери на политически формации.

Цветан Цветанов винаги е смятан за дясната ръка на Борисов, основната организационна сила в партията, ключовият изборджия, защото създаде и ръководи структурите на партията в страната.

За десет години в политиката обаче Цветан Цветанов получи не един и два удара. 

Акциите с шумни имена

Близо три години и половина, в първия кабинет на Бойко Борисов, Цветан Цветанов беше вицепремиер по сигурността и вътрешен министър. Управлението му в МВР се помни главно с акциите с шумни имена – "Октопод", "Медузи", "Захарно петле", "Дупетата", ареста на Николай Цонев. Още тогава правозащитници и юристи се обявиха против използвания подход – шумни, заснемани, показни арести. Немалка част от делата завършиха с присъди, но срещу България в Страсбург. По последни сметки осъдителните присъди за страната ни по времето когато Цветанов е министър са за над милион и половина лева.

А самите акции с шумни имена бяха често съпроводени от СРС-та. Самите СРС-та често бяха съпровождани с въпроси около законността си.

Шестте апартамента

През 2010 година около Цветан Цветанов се разрази имотна сага. Оказа се, че тогавашният вътрешен министър притежава 6 апартамента. Темата вкара Цветанов и ГЕРБ в сериозен обяснителен режим, последваха проверки от НАП. Те оневиниха Цветанов, но и до днес има съмнения, че именно имотния скандал спря Цветанов по пътя към президентското кресло през 2012.

Тефтерчето "Златанов"

2013 година несъмнено беше тежка за Цветанов. Освен, че с падането на кабинета Борисов 1, той се раздели с мястото си на вицепремиер и се върна в парламента като депутат, през тази година около него се разразиха проверки за незаконно подслушване, пълна ревизия на НАП. А изплува и така нареченото тефтерче "Златанов". То се свързва с тогавашния шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси  Филип Златанов, а в него бяха записани редица политически поръчки за това кой да бъде "ударен", "оправен" или "отложен".

В тефтерчето фигурираха инициали Б.Б., Ц.Ц, И.Ф. По време на този скандал Бойко Борисов се раздели с Искра Фидосова, а много анализатори не предричаха нищо добро и за Цветанов. Лидерът на ГЕРБ не се раздели със заместника си в партията, но му сложи още двама заместник-председатели.

Една и съща мотика два пъти

Като да настъпиш една и съща мотика два пъти определиха не един и двама анализатори вторият имотен скандал около Цветанов. Изглежда, че второто настъпване може да нанесе сериозни щети на втория в ГЕРБ и председател на парламентарната група.

На фона на трите оставки заради имотния скандал с купуването на жилища на цени под пазарните, излизането на Цветанов напълно "сух" би изглеждало като двоен аршин в ГЕРБ. И все повече в коридорите на властта се шепне, че момчето си отива, поне от парламента.

Официално потвърждение няма, но изказвания на хора, близки до ГЕРБ навеждат мислите в тази посока.

"Ще изчакаме да се върне от Америка и ще се съберем", лаконични са от Изпълнителната комисия на партията. Решението обаче изглежда взето.