"Да управляваш една държава не трябва да бъде самоцел. Трябва да можеш да реализираш това, което смяташ за правилно. Ще търсим начин да поправим Изборния кодекс, защото сега е в много лошо състояние." Това заяви акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

"Големият проблем е, че изчезна машинното гласуване. Може да се направи така, че и хартията да бъде вътре, и машините да бъдат полезни."

По отношение на срещата днес Денков заяви, че покана е била изпратена към всички партии.

"Поканите за срещата днес бяха изпратени до всички парламентарни групи. Беше жалко, че имаше празни места, защото обсъждахме приоритети. Трябваше всеки да се включи. Целта беше да работим по тази програмна декларация. Тези, които се включиха, бяха изключително конструктивни. Предложенията се допълваха доста добре", добави той.

"Беше ясно, че няма как да подкрепим "Възраждане". Имахме кратък разговор, който беше по-скоро технически. С ГЕРБ не сме имали разговор. Днес всички се обединихме, че образованието е един от най-големите ни приоритети. Всички искания на БСП са основателни, но няма как да се случат за сметка на стабилността на държавата. Те дойдоха с нагласата, че днес ще търсим приоритетните искания."

Денков допълни, че единственото сигурно име е това на номинирания за премиер.

"Смятам нападките към Василев и Петков като политическа игра. Да, те ще се обсъждат , но не виждам смисъл да кажа предварително дали ще бъдат в кабинета."

"Не трябва да има никакво съмнение каква е нашата позиция по отношение на войната в Украйна. Всеки, който казва, че ние трябва да вземем странична позиция, може да създаде опасност България също да стане жертва на агресора в бъдеще."