Медицински сестри, рехабилитатори, акушерки и лекарски асистенти ще могат да отварят нов вид лечебни заведения. Става въпрос за извънболнична помощ, центрове за рехабилитация и други подобни, но не и болници.

Това гласуваха депутатите в Закона за лечебните заведения. Медицинските специалисти ще могат да извършват манипулации самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар, прие парламентът.

Здравните грижи, които не са включени в обхвата на задължителното здравно осигуряване, ще могат да се предоставят по желание на пациента срещу заплащане или чрез механизмите на доброволното здравно осигуряване, пише в гласувания на второ четене закон. Става въпрос примерно за смяна на превръзка, поставяне на абокат или инжекция и други. Такива дейности ще могат да се извършват и когато са назначени от лекар, но не е задължително да се правят от такъв специалист, предаде clinica.bg.

Опозицията не подкрепи новите текстове. „Със Закона за здравето се променя цялата философия на здравеопазването в една ултрапогрешна посока", заяви проф. Георги Михайлов от БСП. Депутатът определи новия вид лечебни заведения като „дюкянчета", които не се знае каква точно дейност ще извършват.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обаче поясни, че всичко се прави „в интерес на медицинска помощ и на пациентите". „Редица манипулации и редица услуги, които ще вършат тези структури, които вършат и сега тези специалисти, ще бъдат легитимирани по начин, който е законово разписан и по който може това да даде възможност за прозрачно упражняване на тяхната дейност", заяви тя.

Очакванията са чрез предоставяне на такива дейности да се намалят излишните хоспитализации и да се разшири достъпа до здравни грижи на пациентите, както и привличане на млади хора към тези професии.