До края на годината България трябва да се присъедини към валутния механизъм ERM ІІ, който представлява предшестващата процедура за въвеждането на България е Еврозоната. Това обяви днес финансовият министър Владислав Горанов по време на откриването на Втория икономически форум в Пловдив.

Специален гост на форума бе премиерът Бойко Борисов, който припомни кои са най-важните аспекти от развитието на региона на Западните Балкани - всички транспортни връзки, в които влизат магистрали, скоростни пътища, пристанища, жп линии; борба със сивата икономика; квалификация на работната ръка през призмата на образование и инвестиции в този сектор; както и политическите и икономическите връзки между страните. Той посочи, че това са темите, които България е повдигнала, след като е дала рестарт на процедурата по обединение на Западните Балкани по време на председателството. 

По отношение на пътни връзки, Борисов посочи, че е важно да се реализира проектът за магистрален път между Александруполис и АМ "Марица". Това са около 140 км, които могат да бъдат реализирани и на принципна на публично-частно партньорство, като такава скоростна пътна връзка е изключително важна за вноса и износа между Гърция и България, посочи Борисов. Беше изтъкнато още завършването на АМ "Струма", пробивът по Шипка, както и другите трасето, които трябва да осигурят комуникацията между Дунав и Пловдив, Бургас и други градове на юг. Борисов припомни и важността на газовите тръбопроводи, като напомни за опасността от проблема с газ в Кипър. 

"Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала Струма е към своя финал също така", посочи Борисов. 

Не на последно място министър-председателят отбеляза, че от 1 август ТОЛ системата ще бъде готова. 

"За последните десет години доходите в България са се вдигнали два пъти. На приказки е много лесно да се говори, но истината е, че доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят брутния вътрешен продукт и добавената стойност. Това вдига заплатите и генерира пенсиите", обясни Борисов, като отправи апел към БСП по отношение на техните механизми за водене на икономическа политика. 

"57 000 автомобила минават за едно денонощие по магистрала "Тракия" - точно я построихме и тя отесня! За първи път повече изнасяме за Германия, отколкото внасяме", възкликна премиерът. 

Той засегна и взаимоотношенията на България със Северна Македония по отношение на конфликтите за историята и последния спор за живота и делата на Гоце Делчев. Борисов направи паралел между Гоце Делчев и революционера Че Гевара, като припомни, че "въреки че не е кубинец, се е борил за свободата на Куба". 

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо тези герои със своята саможертва да ни обединяват, стават ябълка на раздора", посочи Борисов и изтъкна, че в крайна сметка тези хора са се жертвали за благото на целия регион.  В тази връзка премиерът изрази надежда, че скоро ще бъде достигнат консенсус по отношение на съдържанието на учебниците по история в Северна Македония. 

Горанов посочи, че ръста в икономиката продължава и че дори ще надмине първоначалниоте очаквания. Той бе категоричен, че данъчните ставки няма да бъдат променяни. 

"Имаме ръст от 3% в индустрията, 3,6% в услугите, имаме ръст в потреблението, макар че от него очакваме повече - всичко това дава възможност да предполагаме, че бурните ветрове, които рано или късно идват заради икономическия цикъл, все още не са на нашия хоризонт. Ниските лихви, които продължават да властват в Европа, е слънчевото време, което всеки един в бизнеса трябва да използва, за да си "ремонтира покрива". Ако в този момент нашите икономики не станат по-ефективни, то в следващ момент ще е по-трудно, защото ще трябва да се борим с нови предизвикателства", посочи Горанов. 

Вижте какво казаха още Владислав Горанов и Томислав Дончев във видеото на TrafficNews:

Втория пловдивски икономически форум, който е част от Делфийския икономически форум, събра посланици, делегати, общественици и представители на гръцкия и турския бизнес. На 26 и 27 юни ще бъдат обсъдени различни икономически и политически теми за взаимодействието между стените в региона.