„Не виждаме смисъл да присъстваме на консултации при президента Румен Радев. Това е човекът, който тежко разделяше нацията в продължение на година, който вдигна юмрук, който нарече народните представители на ГЕРБ „мутри”. Какъв беше смисълът? Вече е ясно за всички кое ще е новото управляващо мнозинство. То стана ясно и при избора на председател на НС само преди дни и това е на партиите на така наречената „промяна” плюс ДПС и БСП. Нямаме място сред тези хора и дори е по-добре изобщо да не ни свързват с тях”. Това заяви в ефира на Нова тв председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите й на практика ГЕРБ е втората по численост политическа сила въпреки че победителят не е бил категорично избран. „Има много малка разлика между ИТН и ГЕРБ и тази разлика се дължи най-вече на гласовете от чужбина. В България ГЕРБ печели първото място. Въпреки това, ако ИТН не състави кабинет с връчения им мандат, то следващи по ред е ГЕРБ. Ние сме заявили, че ще върнем веднага мандата, защото за нас е важно или някой да носи отговорност и решенията да се носят с политическо лидерство – каквото беше през последните години на нашето управление, или при неясни мнозинства по интереси – държавата ни не я чака нищо добро. Помним Беров, помним Орешарски”, подчерта тя.

„Ако искаме много от същото – ще поздравим партиите на промяната, които вече са пет. Само ние се оказа, че сме партия на статуквото и ще очакваме чудеса и в решенията на мнозинството в парламента, и за българските граждани”, допълни Атанасова.

Според нея промяната в отношението на ИТН към „партиите на статуквото” вероятно показва кой е „конструкторът” или „архитектът” на новата политическа формация на Слави Трифонов. „Ако се замислите кои са партиите на промяната и кои са партиите на статуквото. Лидери на партиите на промяната са Христо Иванов, който е бил министър в правителство на партия ГЕРБ, която към този парламент е партия на статуквото. Или пък Атанас Атанасов, който е бил в парламента много, много отдавна, а и апропо е бил в „Реформаторския блок”, когато бяха партньори на ГЕРБ в управление. Мая Манолова – до няколко години носеше потник с надпис „Шанс за Орешарски”. Премина през различни катарзиси и изведнъж се оказа новата промяна, която площада извиси до парламентарен лидер. Или пък Татяна Дончева? БСП ли са партията на промяната и заявката им, че сега могат да предлагат кабинет? Или пък ДПС?”, попита Атанасова.

 „Хората решиха така. Явно забравиха, включително и лидерите на „Демократична България”, че бяхме заедно на протестите през 2013 година. Сега ще им се наложи да седнат на една маса с парче баница заедно с ДПС. Някак си наистина ако не беше толкова трагично, щеше да е смешно. Хората през 2013-та поискаха промяната на политическия модел. И онзи въпрос „Кой? – като че ли и сега е актуален. Кой стои зад проекта „Има такъв народ”? И кой ще конструира ново правителство? Според мен вече има начертан план”, заяви тя.

Атанасова изрази увереност, че кабинет ще има. „Заявката е толкова силна и нагонът за власт у всички е толкова силен – че, да. Мисля, че ще има правителство. Кой ще го конструира, кой ще го оглави, кой ще носи отговорност? Това няма никакво значение за тези хора, според мен, които ще застанат като мнозинство. За тях е важно, че ГЕРБ е изчегъртана от всякъде, че се държат безобразно в пленарната зала – без всякакво уважение към политическия опонент или колега в рамките на това НС, и това, че от тук нататък те определят правилата. Само че, всичко е временно на този свят и нещата се променят”.

По думите й ГЕРБ категорично ще бъде в опозиция. „Тази роля ни отредиха българските граждани. Ние, а и всяка друга партия, сме длъжни да се съобразим с тях. Да, ще можем да влезем в ролята на опозиция. Мисля, че освен конструктивна опозиция, ще бъдем и подготвена опозиция. Защото, за да има силно управление, трябва да има и силна опозиция. А в ПГ на ГЕРБ има изключително подготвени хора”.

Тя подчерта, че ГЕРБ не се притеснява от комисията по „Ревизията”. „Всичко, което тази комисия смята да огласява – в някакъв момент трябва да бъде подплатено с някакви доказателства, ако ще се търси някаква административна или друга отговорност. В противен случай това е само пушилка”.

Според Атанасова фактът, че орисницата на 46-ото НС е забравила да бие първия парламентарен звънец и е орисала председателката да изкара пълен 4-годишен мандат – в това има символика. „Мисля, че скоро ще се бие и последния парламентарен звънец. Дали тази или следващата година… Според мен 46-ото НС няма да има дълъг живот”.