Напукани стени, падащи мазилки, стърчащи арматури, наводнени мазета. Това е гледката в един от 22-та опасни блока в квартал „Столипиново”, за който трябват спешни мерки. Наш читател ни изпрати кадри от един от входовете на ул. „Сокол” 9, където живее.

„Колоните започнаха да се напукват и  да стърчат железа от тях. След земетресенията в Турция ни е страх какво може да се случи тук, ако има трус и тук”, пише пловдивчанинът.

Както TrafficNews писа вече трета година градските власти не взимат мерки относно ситуацията със 103-те входа, които са с наводнени мазета и към днешна дата от тях извира вода. Самите блокове са общински и са зачислени към ОП „Жилфонд”. За да се направи конструктивно обследване първо те трябва да се отводнят. Сумата нужна за това бе 1,3 млн. лева към 2021 година, като е възможно сега тази услуга да е по-голяма.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че ситуацията в действителност е тревожна и трябва да се вземат мерки.

„В понеделник ще направим среща с ОП „Жилфонд” и кмета Здравко Димитров и ще решим какво трябва да се направи и каква сума е необходима”, каза Родопски.

Кметът на район „Източен” Иван Стоянов каза, че не е спирал да праща писма относно проблема. Последното му предложение е да се започне частично отводняване на най-опасните блокове.

„За една година успяхме да увеличим приходите от наеми в общинските блокове в Столипиново с 200 хил. лева. За миналата година бяха едва 8000 лв. Постоянно ходим и ги караме да плащат наема, като ги плашим с изкарване. Община Пловдив може да отпуска частично тези суми, за да започне отводняването. Най-спешно е да се направят на блоковете на ул. „Сокол””, обясни районният кмет.

Дори през новата програма за саниране ремонтът им да бъде възможен, то без да се направи отводняване и обследване, те не могат да получат финансиране.

Най-опасните 22 блока в Пловдив, които могат да рухнат и без силен трус103 входа на улиците „Сокол „ и „Батак” продължават да са с наводнени мазета