Аграрният университет – Пловдив, координатор на EIT-FOOD Хъб България, съвместно с Клийнтех България и СУ „Св. Климент Охридски", проведоха Втория информационен ден на EIT-FOOD Хъб България на тема: „Предприемачество и управление на иновациите като инструменти за устойчиво земеделие и интелигентно растениевъдство“. 

Информационният ден се състоя на 3 септември 2021 г. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" в гр. Варна. На него присъстваха повече от 70 представители на научната общност, образователните среди, бизнеса, потребители. Информационният ден бе организиран в рамките на работната среща на Националната научна програма на МОН „Интелигентно растениевъдство“ (www.nnp-ir.bg).

На форума бяха представени и обсъдени възможностите, които ЕИТ и неговите научноизследователски общности (КИС-ове) предлагат в сферата на предприемачеството и управлението на иновациите чрез програмите на ЕИТ за включване на студенти и изследователи в регионални и национални иновационни екосистеми („place-based“ innovation). Обсъдена беше и темата за приложението на интелигентните технологии в устойчивите агро-хранителни системи и по-конкретно как Националните научни програми на МОН „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ и „Интелигентно растениевъдство“ да се възползват от възможности за сътрудничество с EIT Food.  

Бяха осъществени редица дискусии и неформални срещи между научните колективи и координаторите на ЕИТ Хъб България във връзка с представените доклади от проф. д-р Владислав Попов и доц. д-р Петър Борисов.