Стефан Гайдаров от 11 клас в Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ е  един от тримата лауреати, които ще представят България на Европейския конкурс за млади учени през септември 2024 г. в град Катовице, Полша. Неговият проект „Енергии в деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане“ в област математика е сред първите три отличени в тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти“ на Министерството на образованието и науката.  Другите две разработки са по физика - дело на единадесетокласничката Александра Петкова от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“-София и в област информатика, дело на Делян Бойчев от 12. клас в ПМГ „В. Друмев“ Велико Търново. Рекордните 42 проекта, разработени от 55 ученици, участваха  в конкурса за научни проекти от областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Той е част и от съпътстващите инициативи на рамковите програми за научни изследвания и иновации на Европейския съюз.

Възпитаниците на МГ  Ивайло Къртев и Димана Праматарова ще представят страната ни на Европейското научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина през юли 2024 г. и за което журито определи три проекта. Два са на учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив -  Ивайло Къртев от 11 клас  с проект „Изследване на фосфоресцентни материали, получени чрез модифициран метод, невключващ ко-утаяване“ и Димана Праматарова от 10 клас - „Целочислени отношения на произведения от факториели“.

Ивайло Къртев е и част от българския отбор в 58-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия, която се провежда в Китай от 21 до 26 април. Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света и тази година се провежда присъствено. Родните гимназисти ще премерят знания с над 120 състезатели от над 30 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Българският  отбор  е в състав: Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Явор Христов (12 клас, СМГ), Преслав Георгиев (12 клас, СМГ) и Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив). Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.