Липса на пешеходни пътеки и знаци тормози жители в „Северен”. За проблема сигнализираха пловдивчани, които живеят на ул. „Оборище” в Кършияка. Те разказаха, че улицата буквално се е превърнала в скоростна отсечка и най-редовно водачите се изсилват с висока скорост, като добавят че е въпрос на време да се случи сериозен инцидент.

Причината за това е липсата на каквито и да е знаци, легнали полицаи или повдигнати пешеходни пътеки. Жителите на квартала споделиха пред TrafficNews, че за да пресечеш на отсрещния тротоар се изисква голяма смелост, а и доза късмет, тъй като рядко има коли, които биха спрели, за да преминеш.

„Още след като завият надясно от моста на Герджика към ул. „Оборище”, автомобилите се спускат с голяма засилка по улицата и изобщо не се съобразяват с нуждите на пешеходците, които чакат да пресекат. Вариантът да преминат отсреща е или да чакат, докато някой не благоволи да спре, или просто да рискуват, което разбира се означава да рискуват и здравето си”, разказаха пловдивчани, като добавиха, че последният случай с пешеходец, който на косъм е бил отнесен от кола е от последните дни.

В тази връзка се свързахме с кмета на район „Северен” Стоян Алексиев, който заяви, че е запознат с проблема в района, като добави, че наистина има сериозна нужда от поставяне на знаци, повдигнати пешеходни пътеки или легнали полицаи.

„Говорил съм много пъти точно по този повод със зам.-кмета по „Транспорт” Тодор Чонов, нямам информация към този момент дали е задействана процедура. Ще проследя как се развиват нещата с този случай. Предложил съм на много места в района да се сложат както знаци, така и легнали полицаи, и повдигнати пешеходни пътеки. Това обаче зависи от Община Пловдив, тъй като трябва мястото да се гледа от комисия и съответно да издадат схема и след това да стартираме работата”, коментира Алексиев.

Позиция потърсихме и от директора на  “Организация и контрол на транспорта” Георги Стоилов, който също потвърди, че проблемът е сериозен и касае целия район „Северен”.

„Многократно съм писал писма по този повод, но няма нищо, което да се е променило. Хоризонтална маркировка липсва в целия район и има спешна нужда от поставяне на такава. По договор дейностите по водния цикъл не включват възстановяването на хоризонталната маркировка, както и поставянето на знаци. Проблемът в района касае както пешеходците, така и местата, обозначени като синя зона. Очаква се до месец да стартира маркирането и на тези места”, заяви Стоилов.

Ул. "Оборище":

 Ул. "Ильо Войвода": 

Ул. "Карловска":

Кръстовището на улиците "Неофит Рилски", "Братаница" и ул. "Браила":

 

Ул. "Братаница":

Ул. "Неофит Рилски":

 Ул. "Войводиново" с ул. "Средец":

Ул. "Средец" с ул. "Момчил войвода":

Ул. "Средец" с ул. "Полковник Сава Муткуров":