„Искам поне 20 години затвор, не повече”, с тези противоречиви думи се обърна към апелативните съдии Донка, която уби 84-годишна жена  заради 5 лева в Пловдивско. На първа инстанция тя получи 29 години затвор при първоначален строг режим. Това решение не удовлетвори прокуратурата, която обжалва наложеното наказание.

Мотивите, които изтъкнаха от държавното обвинения бяха, че така направените самопризнания не са смекчаващи вината обстоятелства. Имайки в предвид криминалното минало на жената, надали си е взела поука от предишният престой в затвора.

Още преди излежаването на предишната 7 -годишна присъда,  родителските права на Донка са били отнети, което според прокуратурата доказва липсата на сериозно и отговорно поведение.

Петкова има три деца. Те са настанени в институции. Държавното обвинение настоя присъдата на Донка да бъде увеличена на 30 години.

Не на такова мнение бе защитата на подсъдимата. Според адвоката й Димитър Пенев,  жената искрено се разкайва и самопризнанията й не са формални.

„Съжалявам. Искам по-лека присъда, поне да се намали на 20 години”, каза Донка. След месец Петкова ще чуе окончателното решение на апелативните съдии.

Припомняме, че обвинението срещу жената е,  че при условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвила старицата, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост.

До момента обвиняемата Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в пловдивското село.

През януари 2017 г. обвиняемата се запознала с пострадалата - 84 -годишна жена, която също живеела в Дълбок извор. Обвиняемата Донка Петкова й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Старицата се съгласила. Обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата на пострадалата, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари, към 9 часа, Донка отишла в дома на жената. Пенсионерката била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до старицата, като поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Пострадалата обяснила на обвиняемата Донка Петкова, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Обвиняемата Донка Петкова се ядосала и се нахвърлила върху жената.

Хванала я за гърлото. Старицата се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията. Петкова я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата.  След като я пуснала, възрастната жена паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош, като я стискала с ръце за шията, докато пенсионерката престанала да дава признаци на живот.

През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата жена била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява. След като разбрала, че старицата е мъртва, Донка свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от къщата на старицата два килима и пътека.