Стефани Тодорова, която е председател на Инициативния комитет „Да направим Тракия по-зелена”,  поиска право на отговор относно статията на TrafficNews – “Историята на (не)зеленото пространство за детски ясли в Тракия, на което децата (не)играели”.

Историята на (не)зеленото пространство за детски ясли в Тракия, на което децата (не)играелиПловдивчанин направи емпирично проучване на имота, за който се събра подписка да не се строи детско заведение

Ето и цялата позиция на Стефани Тодорова, без редакторска намеса:

Възползвам се от правото си на отговор във връзка с публикуваната статия по материала на будния гражданин, който желае да остане анонимен и има защо, тъй като ние всеки ден го виждаме как минава през поляната и снима!

На първо място, искам преди да започна да коментирам думите на господина, да уточня, че Ние НЕ сме против изграждането на детски ясли. Ние сме против нашата зелена площ да бъде усвоена на 100% от този строеж. Ние сме против това още повече, защото има в радиус от 900м 6 детски заведения и защото има още 5 поземлени имота в ЖК Тракия в зони, в които няма детски заведения, които са много по-големи и няма да се усвоят на 100%. 

НЕзаконната улица, за която се говори присъства в десетки скици, които съм сигурна, че ДНСК, на която Министерството на регионалното развитие и благоустройството нареди да извърши проверка по случая, тъй като очевидно са забелязани много законови пропуски относно този имот, ще намери в резултат на проверката си. НЕрегламентираната улица е направена с Общински средства, тъй като беше нужна поради поставянето на гаражни клетки в края на същата улица. Клетки, които към днешна дата вече не съществуват. Пред блок 43 също има НЕрегламентиран паркинг, който е в границите на поземления имот, отреден за ясла. Този паркинг също е изграден с Общински пари. Между поземления имот и комплекс Олимпия по Кадастралната карта има зелена площ, 2/3, от която всъщност отново е превърната в НЕрегламентиран паркинг СЪС СЪГЛАСИЕТО на Община Тракия. Тук изникват много съществени въпроси, на които е добре всички, които си позволиха анонимно (естествено) да обидят мен и всички подписали се, както и г-н Гатев, и г-н Димитров. Те са: 

Защо Община Пловдив използва Общински средства за обособяване на паркинг върху имот с различно предназначение?

Защо във времето се е наложило да се обособяват тези НЕрегламентирани паркинги с цел разрешаване на изключително задълбочения вече сериозен проблем с паркирането? Това ли е единственият начин?

Защо господинът не е снимал площадката всеки ден между 17:00 и 19:00? Ще направя услуга! Изпращам колаж на само от 4 от снимките, които имам, в ДЕЛНИЧЕН ден. Най-хубавото, което се вижда е, че децата са с много голям диапазон във възрастта, което може само да радва родителите!

На неговата „скица“ парцел номер 3 е отбелязан като зелена площ… Доста подвеждащо! Изпращам снимка на статута и предназначението на имота… Въпрос на време е само 

На неговата „скица“ парцел номер 2 е отбелязан като зелена площ… Доста подвеждащо! Изпращам снимка на статута и предназначението на имота… Както се вижда е променен статутът през 2017… за комплексно построяване. Тази площ и ВСЯКО ЕДНО МЕЖДУБЛОКОВО ПРОСТРАНСТВО В ЗОНА А11!

 

Редно е, обаче и хората, да видят по-онагледено на колко метра се намират и вече съществуващите детски заведения: 

Детска Ясла „Слънчев рай“ – намира се на 850м от нашата поляна! 

Детска градина „Десислава“ – намира се на 850м от нашата поляна!

Детска градина „Еделвайс“ – намира се на 500м от нашата поляна!

Детска градина „Кремена“ – намира се на 900м от нашата поляна!

Детска градина „Таня Савичева“ – намира се на 900м от нашата поляна!

Детска градина „Червената шапчица“ – намира се на 650м от нашата поляна!

В същото време следните имоти: 

Поземлен имот с идентификатор 56784.540.1381 с площ от 6422кв.м. 

Поземлен имот с идентификатор 56784.540.354 с площ от 6924кв.м.

Поземлен имот с идентификатор 56784.540.97 с площ от 8467кв.м.

Поземлен имот с идентификатор 56784.540.732 с площ от 6466кв.м.

Поземлен имот с идентификатор 56784.540.583 с площ от 9665кв.м.

Са със същия статут и предназначение – за детско заведение. Проектът за яслата е приспособен да се разгърне върху площ от 5400кв.м. Поземленият имот, за който се водеше подписката, е с такава площ и ще се използва на 100%. Другите 5 цитирани поземлени имоти, няма да се използват на 100% и ще бъде оставена зелена площ – между 1500кв.м. и 4200 кв.м. На няколко пъти се опитахме да разберем защо проектът не може да бъде преместен. Единствената по-адекватна и резонна причина беше, че конкретно в тази зона А11 има страшна нужда от детско заведение. И сега е редно да се върнем в частта, в която изброих 1 детска ясла и 5 детски градини в радиус от 900м от нашата поляна. 

Не е ли по-редно да се построи детско заведение върху зелена площ, която няма да бъде усвоена на 100% и конкретната зона в Тракия наистина има нужда от нея?

Мисля, че всички будни хора ще разберат написаното и сами ще направят изводите си! Цялата предоставена информация в изявлението е леснопроверима в интернет. Изводите са Ваши!

С Уважение, 

Стефани Тодорова