След сигнал на TrafficNews за изсичане на борове и елхи край Перущица, бе извършена съвместна проверка на място от експерти на Регионална дирекция по горите - Пловдив, Южно-централно държавно предприятие Смолян и ТП ДЛС-Тракия. Преди няколко дни наши читатели ни алармираха за жестока и безпричинна сеч на здрави борове по пътя в курортното селище по пътя за Върховръх.

Поредно посегателство към гората - изсякоха здрави борове и елхи край ПерущицаКой поема отговорността?

Описания в сигнала район се намира в района на хижа „ Върховръх” и парк-хотел „Родопи”, землище на с. Чурен, община Родопи, обл. Пловдив на територията на ловностопански участък „Тъмраш”, стопанисван от Държавно ловно стопанствоТракия. От направената проверка е установени, че е направен ремонт на стар съществуващ горски път, отразен на кадастралната карта в землище с. Чурен, Публична Общинска собственост, земеделска територия, начин на трайно ползване - горски ведомствен път

През годините назад е изместено и използвано ново трасе в началото на горския път - „отклонката на пътя“ на разстояние около 300 метра, преминаващо през частни поземлени имоти в местност „Широките хармани“, с. Чурен и отново се включва в трасето на основния път. Причината, налагаща връщането на пътя в старото трасе (покрай нивите) е ограждане на поземлен частен имот землище на с. Чурен, Община Родопи, през който до момента се е осъществявал достъпът. Оградата е изградена с дървени колове и е заграден и затворен участъкът от горския път, преминаващ през имота, който до момента е ползван за достъп до горски територии от туристи, частни горовладелци, ТП ДЛС- Тракия,  както и за достъп на противопожарна техника.

Ремонтираният участък - горския път е с дължина 300 л. м.  При ремонта в трасето на пътя са премахнати, изкоренени със строителната техника, млади саморасли дървета от бял бор и единични по-възрастни дървета. Във връзка с ограждането на частния поземлен имот при ремонта на съществуващия път е изолирана „отклонката на пътя - отсечката до изградената ограда“ с купчина пръст, камъни и дървета, с цел ограничаване на преминаването на автомобили.

Ремонтът и връщането на горския път в старото трасе е извършен от ТП ДЛС- Тракия в присъствието на служител на стопанството. За извършения ремонт РДГ Пловдив е информирала собственика на имота - Община Родопи.

От дирекцията апелират всеки гражданин, който се съмнява за нарушения, да подаде сигнал на телефон 112, в Изпълнителна агенция по горите и съответната Регионална дирекция по горите, както и в Държавните предприятия и техните териториални поделения. Дежурни екипи от горски служители са в готовност своевременно да реагират и извършат проверки на място.