Прокуратурата в Пловдив протестира  оневиняването на Ангел Захариев заради смъртта на съпругата му. Преди месеци Окръжен съд Пловдив го призна за невинен, след като беше с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на законната му жена Нина Захариева. Според обвинението тя е починала три дни, след като  Захариев й е нанесъл побой, вследствие, на който й бе причинена лека телесна повреда.

Оневиниха пловдивчанина, който преби до смърт 39-годишната си женаАнгел Захариев беше с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда

Припомняме, че  според държавното обвинение 40-годишният мъж е прилагал системен домашен тормоз върху 39-годишната Нина Захариева, след като употребявали големи количества алкохол. Първоначално досъдебното производство се водеше от Районна прокуратура – Пловдив за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие, но тъй като жената почина, делото беше изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура, с оглед на извършено по-тежко престъпление.

След като прекара няколко месеца зад решетките, през септември 2023 г. мъжът беше пуснат под гаранция в размер на 2000 лева. Причината - превишаване на максималния срок за задържане "под стража" по повдигнатите обвинения.

Днес се проведе заседание пред Апелативен съд Пловдив, където бяха призовани един свидетел и вещи лица. Така допусната до разпит бе майката на загиналата жена. Тя трябваше да разкаже какво е намерила в телефона на дъщеря си след смъртта й. „След смъртта на дъщеря ми, намерих телефона ѝ в хола у тях и разгледах снимки.  Видях , че няколко пъти се е снимала със синини по очите и ръцете. След това сметнах за нужно да го предам в Трето районно. Много пъти е яла бой от него и е била насинявана и лично съм виждала. Сигурна съм , че е тя на въпросните снимки. Често се караха , но винаги е имало побои, лично съм  давала пари на Нина за развод”, категорична е майката.

След това се престъпи към пледоарии.  Прокурор Махмудиев поиска нова присъда, с която Ангел да бъде  признат  за виновен. Според него мотивите в оправдателната присъда на Окръжен съд Пловдив не са изчерпателни. По думите на обвинението синът на жената е разказал в разпит пред разследващ, че e чул няколко удара като шамари,  след това чул един по -силен удар , последвал от шум от падане на тяло. По разказ на прокуратурата детето уточнило, че майка му се разплакала и казала на бащата- „ защо биеш жени нали си голям мъж , бий се с мъже”.  След това детето видял майка си да плаче и забелязал подутина на главата ѝ, а устната й била разцепена . На сутринта детето разказало, че майка била с тежко главоболие.  „Единственото, което съдът е намерил в тези показания е, че били противоречиви, те не са такива” , заяви прокурорът.

Окръжен съд ги е отчел като противоречиви,  защото синът на обвиняемия и загиналата, заявил пред съда, че не си спомня. Според прокуратурата обаче, детето не е отрекло тази версия.  Окръжен съд Пловдив взел под внимание за оправдателната присъда и твърдения на свидетелка, която заявила, че често купувала алкохол на пострадалата.

 

 Повече по темата:

Пловдивчанинът Ангел Захариев, пребил жена си до смърт, остава в ареста

Пловдивчанинът, обвинен в жесток побой над жена си- пуснат под гаранция, чакат резултат от експертизи

Пловдивчанинът, който преби жена си до смърт, пиел и не можел да се контролира

Разпитват част от свидетелите по делото за пловдивчанина, пребил жена си до смърт