С емоционално тържество СУ „Васил Левски“ в с. Маноле изпрати първите си зрелостници. Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, заместник-кметът по образование и здравеопазване Анелия Симеонова и целият учителски екип, начело с директора Пенка Запрянова, както и всички ученици – от първолаците до най-големите, се събраха в двора, за да пожелаят „На добър час“ на осемте дванайсетокласници, които завършват специалността „Икономика на земеделското стопанство“.

Под звуците на песента на Ботевата чета „Тих бял Дунав“ бе извършен тържественият ритуал по предаване на знамето на училището от абитуриентите на осмокласниците.

Пенка Запрянова отбеляза, че денят, в който СУ „Васил Левски“ се разделя с първия си випуск, е паметен.

„Съхранете този ден завинаги в сърцата си, за да Ви напомня за чудния свят на безгрижното детство. Спомняйте си своите учители с уважение и не забравяйте годините в родното училище. Уроците за Вас не свършват с последния учебен ден – от днес пред Вас стои голямата книга на живота, която всеки ще напише сам. Желая Ви успех и на добър час“, обърна се директорът на училището към зрелостниците.

Кметът на община „Марица“ припомни всички усилия, които са били положени за построяването на училището в с. Маноле.

„Чувствам се неимоверно горд от факта, че присъствам на изпращането на първия абитуриентски випуск в моето родно село. Със съвместните действия на представителите на общинската, държавната и училищната власт, успяхме да построим това уникално училище и благодарение на добрата му репутация през годините, броят на абитуриентите от следващите випуски, вече е в пъти по-голям. Това за мен означава, че трудът и усилията, които сме вложили в изграждането, развитието и модернизацията на СУ „Васил Левски“, ни се връщат стократно“, посочи Димитър Иванов.

Той поздрави дванайсетокласниците и добави, че днес се полага началото на една достойна за уважение традиция в с. Маноле и в община „Марица“.

„Убеден съм, че днешният ден ще остави траен спомен  в сърцата Ви. Вие имате достатъчно сили и знания, за да продължите образованието си и да покорявате нови, по-високи върхове в живота си. Желая Ви здраве, вяра и незабравим абитуриентски бал“, пожела кметът на община „Марица“ на зрелостниците.

Той благодари на директора на СУ „Васил Левски“ Пенка Запрянова и на екипа й.

„Признателен съм Ви за търпението и труда, с които възпитавате децата на община „Марица“ – нашата гордост и бъдеще“, обърна се Димитър Иванов към учителския колектив.

За спомен от последния им учебен ден, той подари флаш памет и слушалки на дванайсетокласниците, а от ръководството на училището ги зарадваха с преносима памет, запечатала най-значимите моменти от училищния им живот.

Най-развълнувана от всички бе класният ръководител на 12-ти клас – Елена Ленгерова, преподавател по български език и литература.

„На мен се падна честта да изпращам абитуриенти. Все пак моите момичета и момчета днес завършват 12-ти клас. Много е трудно да се разделиш с някого, към когото си се привързал и си обикнал. Оскар Уайлд казва, че младостта се усмихва без причина и това е една от най-големите й прелести. Може би затова избрах тази професия – за да се усмихвам и да получавам усмивки всеки ден, въпреки трудностите в живота“, обърна се към класа си Ленгерова.

Тя призна, че последните 8 години с учениците й са отлетели бързо и неусетно и им даде няколко съвета.

„Никога не спирайте да се учудвате на света и никога не губете способността си да съпреживявате чуждата болка – това са прости и важни неща, една особена граматика на сърцето, която никой няма да Ви преподава. Но аз съм сигурна, че въпреки трудностите, които ще срещнете, ще издържите всички изпити в живота, затова Ви пожелавам попътен вятър в приключението, което започва днес“, завърши преподавателят.

Дванайсетокластниците също благодариха на учителите си.

„Горди сме, че завършваме СУ „Васил Левски“ и никога няма да забравим най-важните неща които сме научили тук – да обичаме родината си, да ценим приятелите си и да проявяваме доброта и съчувствие. Пожелаваме си да изминем пътя пред нас с достойнство и мъдрост“, изтъкнаха абитуриентите.

Тържеството завърши със звука на последния училищен звънец за тях и кръшно българско хоро, на което се хванаха всички.