Около 2321 деца и тийнейджъри се върнаха днес в изцяло присъствена форма в училища в Пловдив и региона, а 1/3 от школата са решили да отворят врати от вторник /16 февруари/, съобщи за TrafficNews Иванка Киркова - шеф на Регионалното управление по образование в Пловдив. 

Същевременно слаб е интересът за антигенни тестове. Под 20% от родителите на ученици в Пловдив са одобрили децата им да бъдат тествани за COVID-19.

Още 1228 ученици ще се върнат в училищата утре, тъй като ръководствата са преценили, че има обстоятелства, които налагат отварянето на училищата за повече деца да се отложи с ден. Редица директорите са решили, че сградите трябва да бъдат отоплени добре, а и да се даде достатъчно време за реакция и организация. 

"В неделя бе дадена възможността на директорите в зависимост от ситуацията и вида на отопление на училището да решат кога да отворят врати за всички ученици.  Трябваше да се съобрази и как и колко скоростно да бъдат информирани учители и ученици. Ръководствата трябваше да съобразят всички обстоятелства и ако има мотиви да отложат връщането на учениците от 15-ти на 16 февруари или 17 февруари", обясни още Киркова. 

Връщането на учениците в класните стаи стана възможно, след като министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде заповед, с която позволи учениците да се обучават присъствено, без оглед ротационната схема, ако има само по една паралелка от клас. Заповедта позволи на 3549 деца в Пловдив и областта, които към момента са се обучавали дистанционно, да се върнат към традиционно обучение

На практика промяната даде възможност училищата в малките населени места, повечето частни училища и известна част от градските училища да заработят на пълни обороти. Заповедта обаче бе издадена в неделя следобед, което отложи връщането на част от учениците. 

Антигенни тестове

Под 20% от родителите на ученици в Пловдив са одобрили децата им да бъдат тествани за COVID-19. Това показват данните от направените анкети в училищата, в които участието е било по желание. Предходната седмица Министерство на здравеопазването и МОН направиха пилотно анкетно допитване, с което да проверят нагласите на родители и ученици за провеждане на антигенни тестове сред децата в училищата. Идеята на здравните власти е да се засекат и изолират случаи, така че присъственото обучение да бъде все по-сигурно. 

"Към момента нямаме данни за провеждане на тестването на ученици и нямаме указания за подготовка и организация на такъв процес. Родителите в национален мащаб, а и родители на ученици в Пловдив и областта, не подкрепиха тестването в голяма степен. Под 20% са дали съгласието си на база участвалите в анкетирането, като е много важно да се каже, че участие в анкетите изобщо са взели само желаещи, тъй като проучването не е задължително", посочи Иванка Киркова. 

Директорът на РУО-Пловдив подчерта, че тестване категорично няма да се провежда без информирано съгласие, разрешение и знание на родителите.