Ректорският съвет на Медицински университет – Пловдив спусна заповед за промяна на годишните студентски такси при платеното обучение. Стойността му, която до момента се равняваше на 10 330,28лв., се променя на 12 207,50лв. Във връзка с новото решение на МУ-Пловдив с редакцията на TrafficNews  се свърза родител, чието дете се обучава платено и към момента е трети курс. По думите му от началото на неговото обучение до този момент - таксата е била променяна три пъти.

„В началото подписахме договор за редовно обучение на стойност 7 090лв. годишна такса. Във втори курс се вдигна малко над 9000лв. Таксата за трети курс беше изчислена на 10 330лв. Годишна такса за 2022 година е определена на 12 207лв. Това увеличение на цените сериозно ни притеснява и затруднява“, заявява читателят ни, пожелал анонимност.

Той прави паралел между таксите за държавна поръчка, които за специалност Медицина за студенти до V курс в същото учебно заведение са 1200лв. По негови думи цената на платеното обучение трябва да се преценява и спрямо това, че с приетия за тази година Бюджет на България таксата за обучение на един редовен студент се качва със 7лв., като от 693 лв. става на 700 лв.

„Вдигане на цените и в този сектор е безкомпромисно. Миналата година без резултат се опитах да разбера защо има увеличения, предвид че децата ни се обучават в онлайн среда. Имам усещането, че в българското образование се неглижира тази тема“, допълва читателят ни.

TrafficNews се свърза с ръководството на висшето учебно заведение, откъдето заявиха, че таксите за платено обучение не се определят от Медицински университет – Пловдив. Те се изчисляват спрямо различни критерии, опредени от Закона за висше образование и решенията на Министерски съвет.

„Таксите се изчисляват по съответна формула, съобразена с годишната издръжка на студент. Размерът на средствата от държавния бюджет за тази издръжка на един студент от медицинските университети се формира от няколко компонента: базов норматив за издръжка, диференциран коефициент по професионално направление и коефициент за комплексна оценка за качеството на обучение, въведен от 2020 година и формиран от индикатори на рейтинговата система за висшите училища: акредитационна оценка, научна дейност и реализация на дипломираните. Този коефициент се публикува в сайта на МОН и е различен всяка година за всеки университет“, поясняват от МУ-Пловдив.

Оказва се, промяната в цената идва на фона на постановлението на Министерски съвет. Съгласно ПМС № 31/ДВ бр. 23/22.03.2022 г. чл. 7 се направи промяна в базовия норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища, като промените влизат в сила от 01.04.2022 г.

 „Увеличението на таксите за платено обучение в МУ-Пловдив е резултат и от повишения диференциран коефициент за качеството на преподаване във висшето училище. Коефициентът, даден на МУ-Пловдив, е променен от 1.5 на 1.85. По-високият коефициент е доказателство за по-доброто качество на обучение. Тази висока оценка е признание за професионализма на преподавателите, за успешната научна дейност и постоянно разширяващата се модернизирана учебна база. По-високата такса на обучение е своеобразен атестат за авторитета на висшето училище.

Медицински университет – Пловдив е ДЪРЖАВНО висше училище, а не частен университет. Несъобразяването със закона и с решенията на МОН и на Министерски съвет води до санкции“, заявяват от университета.

Оттам напомниха още, че всички студенти платено обучение още при записването си сключват договор, в който е посочено, че годишната такса за обучение се определя от Министерски съвет и се съгласяват същата да бъде коригирана в съответствие с решенията на компетентния държавен орган при промяна всяка учебна година.