Прокуратурата в Пловдив образува досъдебно производство за престъпление по член 324 от  Наказателния кодекс след разследване на Glas.bg за парамедик, който се представя за лекар.  На кадрите се виждаше как Георги Георгиев инжектира диазепам на здрав човек, без да има правомощия за това.

Веднага след разследване прокуратурата в Пловдив се самосезира и започна проверка. Последваха и арести. При претърсванията в дома на Георгиев и в кабинета му за Неотложна помощ бяха открити доказателства, че той извършва неразрешени от закона медицински дейности.  Стана ясна и схемата за издаване на съобщение за смърт само с лична карта и как жена почина два пъти. Самият Георгиев, който е бивш полицай, твърди, че има генерално пълномощно от лекар да прави всичко това. Експертите обаче осъдиха остро тези твърдения.

Районна прокуратура се самосезира и незабавно образува досъдебно производство за престъпление по член 324 от  Наказателния кодекс. Предметът на делото касае лице, което е парамедик и което се представя за лекар.  По разрешение на съдия от Районен съд Пловдив се извърши претърсване и изземване. От медицинския център, който се ползва от това лице, бяха иззети необходими предмети, които касаят издадени съобщения за смърт“, обясни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

В първа част на нашето разследване ви показахме как парамедикът Георги Георгиев инжектира диазепам - лекарство със зелена рецепта, на подставеното ни лице. Случва се  в частния му  кабинет за неотложна помощ в Пловдив. Прави медицинската манипулация, докато е под карантина, след прекаран COVID 19. Затова и веднага след това подадохме сигнал.

Кой е Георги Георгиев?

Известен с прякора Жоро Лъжата. Бивш полицай. Работил е дълги години в общинска полиция. Понастоящем парамедик, представящ се за лекар. Известен в медиите от различни случки и под името д-р Георги Георгиев.

Разбираме, че освен медицински манипулации, Георгиев констатира смърт и издава съобщения за смърт. Прави го с печата на един от двамата доктори, които работят във фирмата му под негов контрол – Делян Запрянов и Христо Христов. И двамата са общопрактикуващи лекари.

Осигурява  и мероприятия като конни състезания и футболни мачове. Констатирал е смърт  в стотици други случаи.

Става ясно също, че е честа практика Георгиев и лекарите от екипа му да пишат съобщение за смърт, без дори да са видели мъртвеца. Като в нашия случай. Схемата е проста. Наше подставено лице звъни на Георгиев под предлог, че е траурен агент, и му трябва съобщение за смърт на жена, която е починала в Пловдив, но погребението ще бъде извършено в Карлово. Георгиев го изпраща на бензиностанция в село Труд, тъй като в момента не е в Пловдив. Обещава да изпрати екип или самият той да отиде.

Два часа  по-късно решава, че един от неговите лекари ще напише документа и препраща нашия човек към кабинета за неотложна помощ в Карлово. Дава указания с точно коя траурна агенция да се свържем и как по-лесно и по най-бързия начин да се сдобием със съобщение. Всичко това заснемаме със скрита камера.

И така, няколко часа след първия разговор, отиваме в кабинета в Карлово. Там ни очаква д-р Георги Радев. Спокоен е, защото всичко е уточнено с Георгиев. От поведението му става ясно, че не за пръв път пише съобщение за смърт, без да я констатира, а само с  копие от  лична карта на покойника.

Д-р Радев не проверява в системата коя е жената и по този начин не разбира, че тя всъщност е починала преди месец. Тогава също е издадено съобщение за смърт. Отново от „Евромед.“ Разкриваме се и д-р Радев ни свързва с Георгиев, който твърди, че има генерално пълномощно от д-р Христо Христов да констатира и пише съобщения за смърт.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова това е пълен абсурд от правна и медицинска гледна точка.

„Това е все едно сега аз да ви оперирам, защото някой хирург ми е дал пълномощно да упражнявам неговата професия. Не може дори да е четвърта степен, да предписва лекарствени продукти, още по-малко пък може да издава съобщение за смърт. Има конкретна наредба, която изрично казва: лекарят, констатирал смъртта, издава съобщението за смърт“, категорична е адвокат Шаркова.

Схемата, която ви показахме, нито е инцидентна, нито се случва за пръв път. Само че, дали този път представящият се за доктор Георгиев ще понесе отговорност за действията си?

„Тъй като за престъпленията по чл. 324 ал. 2 се предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от 100 до 300 лева вече ще се прецени дали само това обвинение ще му бъде повдигнато, или и някакво друго обвинение“, обясни прокурор Чавдар Грошев.

Ето и втората част на разследването:

Разследване: Парамедик от Пловдив се представя за лекар и констатира смърт ВИДЕОЕксперти в медицинското право са категорични, че това е пълен абсурд